Potęga owoców jagodowych

Jagody to małe owoce o słodkim smaku i wysokiej zawartości witamin i minerałów. Nazwa obejmuje owoce agrestu, aronii, borówki amerykańskiej i brusznicy, jeżyny, maliny, porzeczki białej, czerwonej i czarnej, poziomki, winogron i żurawiny. Jagody charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, terpenów, glikozydów i kwasu askorbinowego. Wśród polifenoli największą grupę stanowią flawonoidy, w szczególności antocyjany i kwercetyna. Flawonoidy cechują się wysoką aktywnością biologiczną i posiadają ogromny wpływ na metabolizm komórkowy.


Funkcja antyoksydantów


Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne przez różnorodne mechanizmy:


  • Wyłapywanie/neutralizację wolnych rodników oraz ich form reaktywnych (RFT – reaktywne formy tlenu) – co jest kluczowe w procesie zapalnym.

  • Hamowanie produkcji RFT w komórkach poprzez blokadę enzymów (oksydazy ksantanowej, oksydazy błonowej i mieloperoksydazy biorących udział w powstawaniu RFT.

  • Chelatowanie jonów metali, tj. miedzi i żelaza, a tym samym hamowanie powstawania reaktywnych rodników hydroksylowych.

  • Ochrona niektórych antyoksydantów przed utlenianiem, np. askorbinianu (witaminy C) w cytozolu i α-tokoferolu (składowej witaminy E) w błonach 

  • Hamowanie reakcji wolnorodnikowych w nieenzymatycznej i enzymatycznej peroksydacji lipidów poprzez zmniejszenie aktywności enzymów, np. fosfolipazy i lipooksygenazy. [...]


#dieta #zywnosc #zdrowie #owoce #odzywianie #pressglobal

Pressglobal

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować