Piekarnicze zakręcenie głowy ogarnia już całą moją rodzinę 😁 Moja matula się bardzo postarała pokazać swój proces pieczenia. Dajcie lajka na zachętę. Mam nadzieję, że się wam spodoba 😉
https://youtu.be/yCCrKJ7hYqE
#bojowkapiekarska #kuchnia #pieczenie
e3927141-48ea-41d0-ac7f-aa3de7d6f443
lexico

@pierzak ładnie wyszedł

Ijustwantyou

@pierzak taką świeżą pajdę z masłem to bym zjadła

GazelkaFarelka

@pierzak ten dokarmiony 12 godzin wcześniej zakwas trzyma w lodówce czy na blacie? Pytam, bo na blacie po kilku godzinach już mi przerasta, opada i zdycha, zaczynając produkować alkohol, ocet i aceton. Według moich obserwacji powinnam zakwas wyciągnąć z lodówki maksymalnie kilka godzin przed zagniataniem chleba i dokarmić mąką z ciepłą wodą (25 stopni). Akurat po 4 godzinach będzie miał "peak" na dodawanie do go do ciasta. A w przepisach często przewija się 12 godzin. Skąd te 12 godzin?


12 godzin w cieple to chyba jakbym miała brudny słoik po zakwasie i zalała go wodą i dodała mąki.

pierzak

@GazelkaFarelka jestem tylko skromnym praktykiem ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯ rano karmię, po pracy mieszam i albo koło 21 piekę, albo przez lodówkę i kolejnego dnia. W filmie dojrzewanie zachodzi na blacie i jak dla mnie jest git, jednak nie było eksperymentów z innymi czasami

Zachowanie zakwasu na pewno będzie bardziesz dynamiczne przy drobniejszej mące.

GazelkaFarelka

@pierzak Rano karmisz wyciągnięty prosto z lodówki?

pierzak

@GazelkaFarelka albo tak z lodówki, albo na blacie raz wieczorem, później rano. Staram się zachowywać 8h interwał w rozruchu przed pieczeniem, nie ważne czy to będzie jeden krok, czy dwa

Zaloguj się aby komentować