Niewolnicza historia… cukru

Niewolnicza historia… cukru

CiekawostkiHistoryczne.pl
Życie niewolników na plantacjach bawełny było horrorem. Jednak jeszcze gorszy los spotykał tych, którzy musieli harować przy produkcji cukru z trzciny cukrowej.

Trzcina cukrowa należy do tej samej rodziny, co owies czy pszenica, jednak ma nieco bardziej egzotyczne pochodzenie. Prawdopodobnie została udomowiona na Nowej Gwinei. W basenie Morza Śródziemnego była znana już w starożytności, choć raczej jako ciekawostka z dalekich stron. Kiedy rozpoczęła się epoka wielkich odkryć geograficznych, na portugalskiej Maderze i hiszpańskich Wyspach Kanaryjskich funkcjonowały już cukrownie dostarczające całkiem pokaźnych zysków.[...]

Między wszystkimi tymi miejscami występowały pewne różnice, jednak podobieństw było zdecydowanie więcej. Metody produkcji były wszędzie takie same, więc system pracy i życie niewolników wyglądały bardzo podobnie. Niewiele też zmieniło się między XVI a początkiem XIX w., bo tania siła robocza nie zachęcała do innowacji.[...]

#historia #swiat #nowozytnosc #rolnictwo #cukier

Komentarze (1)

SpasticInk

A kto był "właścicielem" i czerpał zyski?

Zaloguj się aby komentować