Niebezpieczne substancje w indyjskich przyprawach? Trwają drobiazgowe kontrole

Niebezpieczne substancje w indyjskich przyprawach? Trwają drobiazgowe kontrole

www.portalspozywczy.pl
W dwóch popularnych mieszankach indyjskich przypraw wykryto zanieczyszczenia i obecność szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Dlatego tamtejszy organ kontroli polecił szczegółowe sprawdzenie procesu produkcyjnego we wszystkich firmach w Indiach wytwarzających tego typu dodatki do potraw - donosi Rzeczpospolita.

W odpowiedzi na wykryte nieprawidłowości władze Hongkongu podjęły decyzję o zawieszeniu sprzedaży trzech mieszanek przypraw i curry do przyrządzania dań z ryb produkowane przez indyjską firmę MDH. W ostatnim z wymienionych artykułów znaleziono zbyt dużą zawartość tlenku etylenu, czyli organicznego związku, którego częste spożywanie działa negatywnie na ludzki organizm i może przyczynić się do powstania choroby nowotworowej. [...]

#wiadomosciswiat #indie #zywnosc #przyprawy

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować