Nie ogarnąłem jeszcze jak działają społeczności więc wybaczcie jeśli wrzucam w złe miejsce
CBLT - czyli wariacja na temat kanapki BLT. Dla osób które się z nią nie spotkały, wyjaśniam. BLT to Bacon, Letucce, Tomato. Skrót powinien mieć jeszcze M - od Mayo, ale to bez sensu bo to wymagałoby jeszcze dodania w skrócie pieczywa xD
C w CBLT to Cheese. Dodaje serowego charakteru, ale raczej nie używałbym tu serów o ostrzejszym smaku. Chyba.
Składniki:
-
buła
-
bekon w plastrach
-
majonez
-
ser (ja najczęściej używam cheddara w plastrach, mimolette albo goudy)
-
sałata
-
porządny, dojrzały pomidor
Zanim przejdę do meritum, to zaznaczę że w kanonicznej wersji BLT kolejność nakładania składników to majonez, sałata, pomidor, bekon. Moja kolejność - majonez, sałata, ser, bekon, pomidor bierze się z tego że kładąc gorący bekon na ser ten delikatnie się stopi.
Ważne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, i wkładamy bekon w plastrach na blaszce na środkowym poziomie piekarnika na 15 minut. Moim i nie tylko moim zdaniem jest to najlepszy istniejący sposób na bekon w plastrach.
Bułę kroimy na pół, dolną część smarujemy majonezem. Nakładamy sałatę i ser. Gdy bekon się upiecze szybko układamy go na serze by temperatura boczku go lekko stopiła. Nakładamy pomidora i górną część buły. Smacznego.
Piekarnik rozgrzewamy
