Nie ogarnąłem jeszcze jak działają społeczności więc wybaczcie jeśli wrzucam w złe miejsce


CBLT - czyli wariacja na temat kanapki BLT. Dla osób które się z nią nie spotkały, wyjaśniam. BLT to Bacon, Letucce, Tomato. Skrót powinien mieć jeszcze M - od Mayo, ale to bez sensu bo to wymagałoby jeszcze dodania w skrócie pieczywa xD


C w CBLT to Cheese. Dodaje serowego charakteru, ale raczej nie używałbym tu serów o ostrzejszym smaku. Chyba.


Składniki:


  • buła

  • bekon w plastrach

  • majonez

  • ser (ja najczęściej używam cheddara w plastrach, mimolette albo goudy)

  • sałata

  • porządny, dojrzały pomidor


Zanim przejdę do meritum, to zaznaczę że w kanonicznej wersji BLT kolejność nakładania składników to majonez, sałata, pomidor, bekon. Moja kolejność - majonez, sałata, ser, bekon, pomidor bierze się z tego że kładąc gorący bekon na ser ten delikatnie się stopi.


Ważne. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, i wkładamy bekon w plastrach na blaszce na środkowym poziomie piekarnika na 15 minut. Moim i nie tylko moim zdaniem jest to najlepszy istniejący sposób na bekon w plastrach.


Bułę kroimy na pół, dolną część smarujemy majonezem. Nakładamy sałatę i ser. Gdy bekon się upiecze szybko układamy go na serze by temperatura boczku go lekko stopiła. Nakładamy pomidora i górną część buły. Smacznego.

Piekarnik rozgrzewamy

a3309777-3e2c-4418-bf0e-30f89e84abf4

Komentarze (8)

gacek

@dziki mordo gdzieś Ty był

CzechGangbang

@dziki kurde, a ja jem tosty i byłem zadowolony, ale przez Twój wpis już tak średnio jestem.

dziki

@gacek znów depresja...

dziki

@Havelock_Vetinari dobry!

@CzechGangbang polecam tą kanapkę

pescyn

@dziki depresja, sucz straszliwa

zegar_ass

@dziki elegancka kanapeczka!

kawak

Zawsze lepsze to niż chleb posmarowany nożem albo bułka z chlebem

Zaloguj się aby komentować