Nie dość że ryż 15x musiałem płukać, to jeszcze dałem za duzo wody i za mało soli. Ale może nie taki najgorszy wyszedł, bo dziecko przestało się domagać frytek i wciąga ryż nawet bez kurczaka xD
I blat upieprzony jak zwykle
#gotujzhejto
Nie dość że ryż 15x musiałem płukać, to jeszcze dałem za duzo wody i za mało soli. Ale może nie taki najgorszy wyszedł, bo dziecko przestało się domagać frytek i wciąga ryż nawet bez kurczaka xD
I blat upieprzony jak zwykle
#gotujzhejto
@Semicolon co to za wypierdelk mamuci?
Za takie pieniądze to ja mogę własnego chińczyka w kuchni postawić xD A już abonament w barze koło domu to na pewno
@Felonious_Gru ej, bez kitu! Po co kupować AGD, kiedy można kupić sobie niewol... pomocnika do domu 😉
Ryż bez płukania zalewasz w garnku wodą w ilości 1,3-1,5x wagi ryżu, przykrywasz, na średnim ogniu zagotowujesz, zmniejszasz ogień na minimum, zostawiasz na 10 minut, wyłączasz ogień, zostawiasz na kolejnych 20, koniec. Nie ruszasz tego w ogóle przez cały proces tylko operujesz źródłem ciepła, no prościej się nie da ¯\_(ツ)_/¯
@wonsz moj standardowy ryż wrzucam 1:1.6 wagowo, klikam start na ryzowarze i mam idealny. Prościej się nie da
@Felonious_Gru no to tym bardziej jak można to było spierdolic?
@wonsz ryż dziwny jakiś. Nigdy nie widziałem, żeby trzeba było tyle płukać ryż.
Posiedział jeszcze trochę w trybie keep warm i jest ok, ale gdybym pamiętał gdzie kupiłem ten ryż to bym go więcej nie brał xd
@Felonious_Gru ja już się nauczyłem w sumie tylko jaśminowy i arborio kupować.
@Felonious_Gru tak to jest jak się amator pcha w gotowanie
@Felonious_Gru ty ryż solisz? ała
@TheLikatesy skończył mi się glutaminian
Zaloguj się aby komentować