
Umiejętności neandertalczyków w zakresie przygotowywania pożywienia były zaskakująco wyrafinowane. Już 125 tys. lat temu nasi wymarli kuzyni przetwarzali kości zwierząt w celu wydobycia z nich tłuszczu. Dowody na takie praktyki zostały znalezione w Niemczech.
łuszcz jest bardzo cennym, bogatym w kalorie składnikiem pożywienia, szczególnie ważnym, gdy brakuje innych jego źródeł. Już nasi najwcześniejsi przodkowie w Afryce rozłupywali kości, aby wydobyć tłusty szpik kostny. Ale neandertalczycy posunęli się w wydobywaniu tłuszczu z kości o krok dalej.
Na stanowisku archeologicznym Neumark-Nord 2 w środkowych Niemczech, datowanym na około 125 tys. lat, naukowcy znaleźli tysiące pofragmentowanych kości dużych ssaków, w tym koni czy jeleni, a także narzędzia. Po przeanalizowaniu kości odkryli, że nasi wymarli kuzyni najpierw rozbijali kości, by potem gotować je w celu wydobycia tłuszczu, dodając niezbędne składniki odżywcze do swojej diety. Jest to pierwszy dowód pokazujący, że neandertalczycy praktykowali wyrafinowany rodzaj przetwarzania żywności.
Wyniki oraz opis badań ukazał się na łamach pisma „Science Advances” (DOI: 10.1126/sciadv.adv1257). [...]
#archeologia #niemcy #odkryciaarcheologiczne #neandertalczyk #zywnosc #tluszcze #dzienniknaukowy