Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Winter banana Flory of Winter Banana, Winterbananenapfel(1)
Pochodzenie:odmiana pochodzi z USA, przypadkowo znaleziona rok około 1870.(1)
Morfologia:Średnie do dużych; o nie równych połowach, kształt owoców niejednorodny: kulisto-spłaszczone, kuliste, kulisto-stożkowe. Powierzchnia nierówna, o słabych szerokich krawędziach i często typowym szwie przez cały owoc. (1)
Skórka:Skórka cienka, gładka, sucha. Żółto-zielona, od strony słonecznej pokryta pomarańczowoczerwonym do brązowawo-czerwonym rumieńcem z widocznymi ciemnymi przetchlinkami.(1)
Miąższ:Miąższ żółtobiały, delikatny, jędrny, średnio – soczysty, lekko kwaśny i
słodkawy, lekko aromatyczny(1)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – wysoka podatność..
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 10 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku kwietnia.(3)
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: w pierwszej połowie pazdziernika
Dojrzałość konsumpcyjna: początek grudnia
Odporność na mróz:
Średnia do -30°C (do strefy klimatycznej 5b)
Przeznaczenie:
Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.
Korona:
rośnie jako duże drzewo z stozkowo, rozgałęzioną koroną gałezie wiszą.Wymaga bardzo regularnego przycinania.
Owocowanie:
Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.
Szkólka:brak zrazy dostępne w Arboretum
Literatura;
https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-winter-banana/
#jablko

