Nazwa gatunkowa
: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa Golden Delicates (2)
Pochodzenie:.Odmiana została wyselekcjonowana przez A.H. Mullinsa w USA w roku 1890 w Hrabstwie Clay w Wirginii Zachodniej.
(3)
Morfologia najczęściej są średniej, wyrównanej wielkości, o kształcie kulisto-stożkowatym, z lekkim żebrowaniem na powierzchni bocznej.(3)
Skórka:. SkórkaSkórka lekko błyszcząca, zielonkawożółta lub żółta, niekiedy z delikatnym, rozmytym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem.(3)
Miąższ: Miąższ soczysty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny i powszechnie oceniany jako bardzo smaczny.
(3)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – bardzo wysoka podatnosc..
Mączniak prawdziwy- bardzo wysoka podatność
Zaraza ogniowa-bardzo wysoka podatność.
Rak drzew owocowych-wysoka podatność.
Owocówka jabłoniowa-wysoka podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 10 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku kwietnia.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: koniec pazdziernika(2)
Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada
Odporność na mróz:
Średnia do -30°C (do strefy klimatycznej 5b)
Przeznaczenie:
Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.
Korona:. Korona niezbyt duża, początkowo stożkowata,
(1)
Owocowanie:
Odmiana wchodzi bardo wcześnie w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.
Szkólka: https://www.podkarpackiesady.pl/jablonie/69-jablon-golden-delicious-.html
Literatura
(2) https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-rajewskie/
(3) https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Golden_Delicious
#jablko

