Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:Gołąbek Natuzjusza,Lucas Taubenapfel, Nathusius Taubenapfel,


(1).


Pochodzenie: 1824 (Niemcy)


(1)


Morfologia: Owoce jabłka są średniej wielkości (około 7 cm), jajowate, z czerwonym paskiem. Połówki jabłek są często nierówne. Owoce prawie nie pachną. Skórka owoców jest gładka i nieco tłusta.


Miąższ: Miąższ jest miękki i soczysty, ma gorzki migdałowy aromat i smakuje lekko szlachetnie cydrowo. Wyczuwalne armaty migdałów


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – najprawdopodobniej mała podatność lub niepodatna


Mączniak prawdziwy-średnia podatność.


Zaraza ogniowa –nie wiadomo.


Rak drzew owocowych-nie wiadomo.


Owocówka jabłoniowa-nie wiadomo.


Przechowywanie: odmiana zimowa o długim okresie przechowalniana do marca spokojnie.


Dojrzałość : Dojrzałość do zbioru osiąga się około połowy października choć można zbierać od końca września, dojrzałość do spożycia od listopada do marca.(1)


Odporność na mróz: duża- wyżyny Niemieckie spokojnie urośnie na 800 metrach na poziomem morza.


Przeznaczenie: owoce deserowe, na przetwory, do ciast


Korona: Wzrost drzew jest średni i szeroki. Korona trochę wyniosła.


Owocowanie:


Drzewo wchodzi w okres owocowania dość wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, z reguły bardzo przemiennie.


Zapylacze:


Idared, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet


Szkółka:


https://www.pflanzmich.de/produkt/38019/apfel-nathusius-taubenapfel.html


Literatura:


(1)- https://niepodlewam.pl/jablon-golabek-natuzjusza-uprawa-odpornosc-zapylacze/


(2)- https://en.wikipedia.org/wiki/File:Nathusius_taubenapfel_do_s0-1-.jpg

53b2b9d7-9040-4662-ba2b-0708d5969850

Komentarze (2)

loginnahejto.pl

Oby Ci zapału do prowadzenia tego tagu do przyszłej jesieni starczyło, w końcu jest szansa, że ktoś mi pomoże zidentyfikować moje jabłonki

Sobierajmateusz

@loginnahejto.pl jest duża szansa bo przed wojną uprawianą 400 odmian jabloni chyba że masz nowe nasadzenia takie jak Spartan,jonagold,jonathan ,Macintosh,Melba i inne.

Zaloguj się aby komentować