Na śniadanie dziś szakszuka!

moja ulubiona wersja to właśnie zapiekana w piekarniku w małych kokilkach

#gotujzhejto
73615df8-3e41-4972-9797-a289e0f5e776
Mielonkazdzika

@GordonLameman wygladaja super

Marcowy_Kot

Oooo, poproszę przepis, @GordonLameman

GordonLameman

@Marcowy_Kot 

Jest mnóstwo przepisów, ale ja po wielu testach robię tak jak moja małżonka lubi najbardziej.


  1. Przesmażam na oliwie średnią cebulę pokrojoną w kostkę, do której po chwili dodaję trochę pokrojonego czosnku (1-2 ząbki, zależnie od preferencji).

  2. na tym etapei można dodać także inne dodatki - np. paprykę zieloną czy ciecierzycę lub chorizo. Zwykła kiełbasa też ujdzie - wszak to "bałagan" na talerzu Ja dziś nie dodawałem nic.

  3. Do cebuli dodaję puszkę pomidorów Mutti i przyprawy - pieprz, odrobina soli, kumin (około łyżeczki), papryka słodka (łyżeczka) i smażę przez chwilę.

  4. Do czterech kokilek wlewam sos podzielony na 4 porcje, robię zagłębienie i wbijam po jajku.

  5. Piekę w piekarniku przez 10-15 minut przy 200 stopniach.

  6. Posypuję szczypiorkiem lub natką pietruszki.


Można też bezpośrednio na patelnię wbić jajka do sosu, ale wtedy trudno to podzielić na porcje

Marcowy_Kot

Problem jak masz patelnie wylacznie teflonowe to nie można jest z patelni za bardzo :)

Zaloguj się aby komentować