moja ulubiona wersja to właśnie zapiekana w piekarniku w małych kokilkach
#gotujzhejto
@GordonLameman wygladaja super
Oooo, poproszę przepis, @GordonLameman
@Marcowy_Kot
Jest mnóstwo przepisów, ale ja po wielu testach robię tak jak moja małżonka lubi najbardziej.
-
Przesmażam na oliwie średnią cebulę pokrojoną w kostkę, do której po chwili dodaję trochę pokrojonego czosnku (1-2 ząbki, zależnie od preferencji).
-
na tym etapei można dodać także inne dodatki - np. paprykę zieloną czy ciecierzycę lub chorizo. Zwykła kiełbasa też ujdzie - wszak to "bałagan" na talerzu
Ja dziś nie dodawałem nic.
-
Do cebuli dodaję puszkę pomidorów Mutti i przyprawy - pieprz, odrobina soli, kumin (około łyżeczki), papryka słodka (łyżeczka) i smażę przez chwilę.
-
Do czterech kokilek wlewam sos podzielony na 4 porcje, robię zagłębienie i wbijam po jajku.
-
Piekę w piekarniku przez 10-15 minut przy 200 stopniach.
-
Posypuję szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Można też bezpośrednio na patelnię wbić jajka do sosu, ale wtedy trudno to podzielić na porcje
Problem jak masz patelnie wylacznie teflonowe to nie można jest z patelni za bardzo :)
Zaloguj się aby komentować