Na prośbę @Oscypek, @Takebushi oraz @aberotryfnofobia opisuję moje przygody z pizzą. Zacząłem parę lat temu i zoptymalizowałem proces pod kątem lenistwa.


Przepis na ciasto oraz sos brałem z rad w blogu https://domowa.pizza. Piekarnik rozgrzewałem na maksa. Pizzę rozgniatałem i rozciągałem z kulki, dodawawałem sos, dodatki i zsuwałem na rozgrzaną blachę. Po jakimś czasie zrobiłem sobie blachę 6mm, ale taka zwykła do ciasta też dawała radę. Ważne było, żeby ciasto wyciągnąć wcześniej z lodówki, żeby nie było zimne, żeby trzymać się proporcji oraz żeby przestrzegać czasu 2 dni (lub więcej) czasu leżakowania ciasta w lodówce. Lifehackiem było posypywanie deski kaszką manną, żeby ładnie się zsuwała.


Pizza wychodziła super, tylko było z tego dużo bałaganu oraz dużo czasu zajmowało zrobienie pizzy dla większej grupy gości. Wypróbowałem upieczenie takiej pizzy na blasze i było zaskakująco smacznie.


Mój obecny przepis jest taki:


  • Mieszam w dużej misce 1000g mąki z 20g soli.

  • W 600ml wody rozpuszczam 1-2g drożdży.

  • Łączę wszystko i ugniatam. Po tym zostawiam w misce i przykrywam miskę pasującą przykrywką.

  • Odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę, a potem przekaładam do lodówki na 2-3 dni.

  • Po wyjęciu smaruję 2 blachy margaryną.

  • Ciasto dzielę na 3 części i po jednej części rozwałkowuję ładnie na blasze. (trzecia część na dokładkę

  • Zostawiam na 1-2 godziny blachy przykryte ścierką. W międzyczasie nagrzewam piekranik (maks grzanie góra dół).

  • Nakładam sos i dodatki - ser na dół, dodatki na górę, nie za dużo!

  • Wkładam do piekarnika na ~10 minut.

  • Po wyjęciu kroję i zjadam.


Najważnejsze tipy, które sprawiają, że pizza jest smaczna:


  • Ciasto musi mieć mało drożdzy i leżeć długo w lodówce

  • Dużo soli

  • Po wyjęciu z lodówki czekamy, aż ciasto się ogrzeje

  • Wrzucamy do gorącego piekarnika

  • Dbamy o smaczny sos pomidorowy, jeśli jest kwaśny, można dodać trochę cukru.


Podrzucę jeszcze przepis na sos czosnkowy (wiem, że dla Włochów niekoszerny, ale niech się bujają):


Mieszam jogurt typu greckiego (ważne) z majonezem w takich proporcjach, żeby żaden ze smaków się nie wybijał. Dodaję pieprz cytrynowy, szczyptę sól i wyciskam ząbek czosnku.


Obrazek pizzy z internetu.

cfaa5597-4cc3-4b50-9ae9-956b2c16cff4

Komentarze (11)

ZmiksowanaFretka

@SteveJohnny do tych najważniejszych rzeczy bym dopisał, mąka typu 0 i kategoryczny zakaz używania wałka

SteveJohnny

@ZmiksowanaFretka Jeśli chodzi o wałek, to w przepisie "max smaku" oczywiście nie używam, ale w przepisie "wciąż smacznie, ale mniej roboty" używam.

Apropos mąki, to typ 500 też jest OK. IMO nie dostarzegam dużej różnicy w smaku, ale mąka "tipo 00" robi większe wrażanie na gościach.

ZmiksowanaFretka

@SteveJohnny Po 2 dniach w lodówce i mące typu 0, rozciągnięcie ciasta rękami powinno zająć jakąś minute-dwie. Właśnie mąka 0 nadaje ciastu tej lepszej elastyczności i od razu wyczuwam czy ktoś użył 500 czy 0. Jak już ktoś często robi pizze, to polecam 5kg worek na allegro i z głowy

SteveJohnny

@ZmiksowanaFretka A ile soli dodajesz? Z tego, co wiem, to sól też mocno na to wpływa.

ZmiksowanaFretka

@SteveJohnny podobnie jak ty, koło 10g na 500g mąki

sid25

Polecam kamień szamotowy do pizzy, całkiem inny efekt pieczenia.

pwrtwr

https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/ i ich grupa na FB. Maja dobre kompendium informacji no i ogromną grupę na FB gdzie można zobaczyć, co ludzie potrafią upiec w zwykłym piekarniku do 250 stopni. I co więcej można uzyskać kupując osobny piec, w którym można uzyskać wyższe temperatury. Korzystam też z ich kalkulatora, chociaż nie jestem pewien czy jest różnica jesli dam 0.6g drożdży czy 0.8g W każdym razie zrozumiałem dzięki nim, że wcześniej dawałem o wiele za dużo drożdży, za mało soli oraz dlaczego ciasto powinno długo dojrzewać w lodówce i że 2 godziny to w ciul za krótki czas wyrastania:)

znany_i_lubiany

@sid25 zabrzmi to dziwnie, ja używam takiego dużego kafelka łazienkowego, nie pamiętam wymiarów ale starcza na cały jeden poziom rusztu w piekarniku, dobrze wszystko rozgrzać i gotowe. Poza tym próbował ktoś z was może dodać trochę mąki kukurydzianej do ciasta ? Jest całkiem ciekawie chrupiące.

Krogulec

Ja używałem kamienia w piekarniku, ale od kiedy mam spice caliente z przerobionymi termostatami to piekarnik nie ma podjazdu. Ostatnio zacząłem wyrabiać ciasto w garnku za 6k, jeżu świetny, jakie ciasto z tego wychodzi delikatne, puszyste, a jak wyrasta w czasie pieczenia, poezja. Tymi dwoma urządzeniami urwałem sporo czasu na zrobienie pizzki.

SteveJohnny

@Krogulec ile mąki wchodz do uber-garnka?

Krogulec

@SteveJohnny nie sprawdzałem, ale pojemności ma 2.2 litra. Wyrabiam ciasta na 2-3 placki.

Zaloguj się aby komentować