Lewoskrętna witamina C: fakty i mity

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest związkiem chemicznym z grupy alkoholi polihydroksylowych. Jest cząsteczką chiralną, czyli może występować w formach D i L. Wszystkie organizmy eukariotyczne potrzebują kwasu askorbinowego i większość syntezuje go samodzielnie. Do wyjątków należą: człowiek, małpy i nietoperze, a także niektóre gryzonie, jak świnka morska i kapibara. Jest to spowodowane mutacjami w genie GULO kodującym enzym o nazwie oksydaza L-gulonolaktonowa, która jest prekursorem kwasu L-askorbinowego. U przodków wyraków i małp (a zatem i człowieka) gen ten utracił zdolność kodowania aktywnego białka ok. 63 miliony lat temu. Dlatego kwas L-askorbinowy jest dla nas niezbędnym elementem pożywienia i dlatego znamy go pod nazwą witaminy C (termin „witamina” wprowadził polski chemik Kazimierz Funk).


Brak witaminy C powoduje m.in. szkorbut, co odkrył w 1747 r. szkocki lekarz James Lind. Było to jedna z pierwszych badań klinicznych. Nazwa „kwas askorbinowy” wywodzi się z łacińskiej nazwy szkorbutu (scorbutus), która jest szesnastowieczną latynizacją francuskiego słowa scorbut albo jego wcześniejszej formy niderlandzkiej (francuski zapożyczył to słowo z języków germańskich). Tak więc a-scorbutus to czynnik przeciwdziałający szkorbutowi. Związek ten został po raz pierwszy wyizolowany z papryki przez Alberta Szent-Györgyi w latach 1928-1932 (Nagroda Nobla w 1937 r.). Nadano mu nazwę witamina C, ponieważ witamina A (rozpuszczalna w tłuszczach) i witamina B (rozpuszczalna w wodzie) były już znane. [...]


#zdrowie #witaminy #witaminac #fakty #mity

Eksperyment Myślowy

Komentarze (2)

dradrian_zwierachs

polecam przepijać lewoskrętną witaminę c wodą strukturyzowaną. #pdk

HolQ

@Mr.Mars dodam tylko od siebie jako ciekawostke w kwestii stabilności wit C. Jest dosc nietrwała, ale jej stabilność zwiększa się wraz z obecnością wit E . Nie pamiętam dokładnych zależności ale chyba wzajemnie chronią się przed degradacja. Więc dobrze jest kupować swieze żarcie zawierające jak najwięcej obu xP


Edot: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/BAB35DC78BEED41B922B8E1DDBA1E6C8/S0007114500001537a.pdf/div-class-title-interactions-between-vitamins-c-and-e-in-human-subjects-div.pdf tu jest trochę wiecej


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9311965/

Zaloguj się aby komentować