Ktoś powiedział solona wieprzowinka :)?

Poznajcie jeden z podstawowych produktów spożywczych żeglarzy, żołnierzy i odkrywców ale i zwykłej ludności


Materiał przedstawia historię solonej wieprzowiny, jak się ją robiło, jakie były jej dzieje i komu najbardziej służyła.


Moje wcześniejsze wyobrażenie tego produktu było powierzchowne i zapewne nie specjalnie był się uczepił tego tematu gdyby nie kanał Townsends który świetnie opowiada o tym jakże by się wydawało prostym produkcie.


Na zachętę by się zapoznać z tym tematem powiem że beczkowana solona wieprzowina mogły wytrzymać rok, w czasach kiedy nie było lodówek a mięso najczęściej jadło się szybko bo szybko się psuło ten czas był wręcz magiczny, a niektórzy nawet nie obrabiali jej termicznie tylko wsuwali na surowo.


Tak wiem było wędzenie, suszenie i takie rzeczy mam do dzisaj w sklepach ale czy mamy ogólnie dostępną soloną wieprzowinkę a'la Gimli ;)?

YouTube

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować