Któryś raz próbuję zrobić nalewkę mleczną i po raz kolejny ścina mi się w niej białko, co powoduje, że pływają w niej nieprzyjemne gluty. Zawsze jak dolewam alkoholu, czyli duszy(gitara) do ciała, to staram się to robić bardzo powoli, mieszając, nie przekraczając 30 abv.
Jak sobie z tym poradzić?
muskutanin

@314159 ale, że po filtrowaniu dalej masz te gluty?

Navane

@314159 napisz coś więcej a najlepiej podaj swój przepis. Jakiego mleka używasz? Uht?


Za mało danych, Panie... :⁠-⁠)

anervis

@314159 jeżeli białko się ścina to etanol ma za duże stężenie i tu jest problem. Ja bym zmniejszył stężenie o 10 stopni i zobaczył wtedy, czyli trochę rozcieńczył etanol, ale niedużo.

314159

@Navane @anervis problem w tym, że niezależnie od przepisu mi się ścina. ale zazwyczaj uht. czy woltarz dodawanego alkoholu ma znaczenie, skoro od razu jest mieszane wszystko? na chłopski rozum, to tylko ostateczny procent powinien coś zmieniać, a moje 30% nie wydaje się jakoś bardzo dużo.

Zaloguj się aby komentować