Koniec sera camembert?

W produkcji serów pleśniowych stosuje się specjalne grzyby Penicillium camemberti i Penicillium candidum. Są one pleśniami wybarwionymi na biało, które stosuje się właśnie w produkcji serów z porostem pleśniowym typu brie i camembert. Zaczynają one "rozmnażać się" wielokrotnie wolniej niż kilka lat temu - brak przyrostu pleśni, brak wystarczającej ilości szczepów do kupienia przez serowarów


tutaj link na FB z filmem z business insider: https://www.facebook.com/watch?v=1746557839322620 (na youtube też jest, ale nie ma polskich napisów)


Uwielbiam sery :) 


#jedzenie #serowarstwo

www.horecatrends.pl

Komentarze (1)

Astro

@aleextra - Przemysł camembert nie będzie zagrożony w ciągu najbliższych pięciu do dziesięciu lat - powiedziała gazecie "Le Parisien" biolog Tatiana Giraud z Université Paris-Saclay. - Chcemy jednak zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa związane z nadmierną standaryzacją gatunków - dodała.

Zaloguj się aby komentować