Karkówka z solanki, podwędzana zrębkami z czereśni.


Metoda pośrednia, 150*C przez 2h aż do osiągnięcia 70*C w mięsie.


Trochę zabawy, ale warto.


Przepis od grill bastards:


Karkówka 2,5kg


8-10 ząbków czosnku


rozmaryn świeży


łyżka musztardy


Solanka:


1 litr wody


100g soli


50g cukru


1 trawa cytrynowa


1 gwiazdka anyżu


3 liście laurowe


3 liście kafiru


5 ziaren ziela angielskiego


Mieszanka przypraw:


1 łyżeczka kminu rzymskiego


1 łyżeczka cynamonu


1 łyżka rozmarynu


1 łyżka pieprzu


1 łyżka papryki wędzonej


#gotujzhejto #jedzzhejto #grill

e128f6a9-108d-4db3-98fc-6b3f5b345af4
eabee55d-2164-4622-b97a-189bd032c38d

Komentarze (8)

Jason_Stafford

@dru_gru dziwnie wygląda, jak pół surowe

dru_gru

Spowodowane solanką i tym, że mięso jest "mokre". Po to też sonda wbitą w mięso

kitty-cat

w foli czy bez? ile moczyć w tej solance?

dru_gru

Bez, u mnie 16h w solance.

dru_gru

Widziałem xD to już wolę w piekarniku obróbkę termiczną, a "wykończyć" nad grillem i trochę podwedzic

Zaloguj się aby komentować