Kalkulator piwowara

Przydatny kalkulator autorstwa Daniela Kałuży dla każdego piwowara. Polecam


PPPP to arkusz za pomocą, którego:


  • Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane

  • Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych

  • Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania

  • Obliczysz ilość potrzebnego chmielu i jednostkę goryczy IBU

  • Obliczysz kolor brzeczki piwnej w EBC

  • Obliczysz czas i koszt wykorzystania energii do produkcji piwa

  • Obliczysz temperaturę i wydajność zacierania

  • Przeanalizujesz parametry wody

  • Przeliczysz wskazania refraktometru

  • Przeliczysz jednostki i wykorzystasz inne pomocne formuły

  • Poznasz właściwości drożdży FM (Fermentum Mobile), Fermentis, Lallemand, Mangrove Jack's


Wypełniasz tylko żółte pola i wszystko samo się liczy.

Piwo.org

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować