Jestem bardzo happy z wyglądu mojego pierwszego, 2,5-miesięcznego wina zrobionego z mieszanki winogron Isabella i Golubok.

Stabilizowane za pomocą piro. potasu i dojrzewane na mocno palonych płatkach z francuskiego dębu.

Taka ładna przejezystość pojawiła się dzięki zgrubnej filtracji grawitacyjnej, która zajęła 15 godzin na 27 litrów. Nie użyłem żadnych dodatków klarujących.

Myślę, że w pewnym momencie przeszło FMJ, ale nie jestem pewien w jakim stopniu (przez cały ten czas było bąbelkowanie), a chromatogramy mi jeszcze nie wychodzą 😵‍💫

Miałem problemy z H2S po stabilizacji, stąd filtracja, aby pozbyć się większości osadów organicznych.

Na razie nic nie mogę zrobić z pustą przestrzenią. Po prostu napełniam CO2. Myślę, że pójdzie do wczesnego butelkowania.

#kuchnia #winoroby #hobby
b173463c-4288-4df5-9375-6365b7e0190c
044b0160-a05b-4c13-ac47-9dc26dee5b13
961b1505-a52c-42d6-8b36-d4d203ff2282
8fc3862f-b316-481a-9a4b-82c5ad13297d
dez_

@pierzak nie znam się, ale dla mnie się podoba

L4RU55O

Pięknie to wygląda, nic nie zrozumiałem XD

Zaloguj się aby komentować