#jedzenie #jedzzhejto #suseuspamuje


Susłowa fanaberia stołowa


Ziemniaki z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem mięsa mielonego wymieszane w szpinaku

808aaa24-68ea-450d-a866-c4f8f82aff92

Komentarze (5)

Modrak

No mnie byś namówił 😉

pigoku

@suseu żadna fanaberia, hindusy mają danie palak paneer, które z racji słabej dostępności ichniejszego twarogu modyfikuję dodając np. ziemniaki albo ciecierzycę i suszone pomidory. Wchodzi elegancko.

suseu

@pigoku Dziś jest dzień Hejto uczy, Hejto bawi, nie wiedziałem że hindusi mają takie danie


Jak zrobisz to się pochwal i wołaj

pigoku

@suseu chyba kiedyś wrzucałem a w sumie to rzadko mam nastrój na "instagramowanie" obiadu. Zresztą takie danie wygląda mniej więcej jak zdjęcie wrzucone przez opa: zielona breja

pigoku

@suseu a po drugie to hindusi, i ogólnie kuchnia azjatycka, ma to do siebie, że można większość potraw dosyć swobodnie przekształcać. O ile naszego schabowego z mizerią i wałem ziemniaczanym trudno jakoś zmodyfikować to tam można w miarę dowolnie kombinować produkując takie jednogarnkowe potrawy z tego, co akurat wpadnie w ręce. I dlatego głównie tak gotuję, jakieś sosy/gulasze warzywne do ryżu/makaronu. Oczywiście są uznane połączenia pewnych składników i przypraw jak np. wspomniany tu palak paneer ale podejrzewam, że w każdym hinduskim domu jest to robione ździebko inaczej. Podobnie jak nie ma jednego przepisu na bigos w Polsce.

Zaloguj się aby komentować