Jakos niedawno wrzucalem tutaj relacje z tripa w północno-wschodnie rubieże skad przywlokłem litewski kwas chlebowy. Ugulem w smaku "może być" za to cukru nawalone wincyj chyba niż w coli.

WTEM!

Przechodziłem dzis obok piekarni i pomyślałem "-aaaa zajrze, może mają..."

TAAADDDAAAM!

Wyszedlem z 2 butelkami kwasu, ktorego oryginalną, prehistoryczną recepturę odtworzył jakiś czas temu "wolny kraft" aka Paweł Leszczyński (znany piwowarom).

TO jest prawdziwy kwas chlebowy a nie jakieś cudaki z koncentratów i farbek plakatowych.

Polecam wszystkim, którzy lubia ten smak a takze tym co chcą sprobować jak kwas chlebowy powinien smakować (kwaśny, wytrawny, niesłodki, lekko wyczuwalna nuta chleba razowego, ciut-ciut musujący).

Cena za butelkę 9,5 pln, wzialem tradycyjny i z kawą.

Jako ciekawostka: Porównajcie sobie składy tego z Litwy i z Putki!¯\_(ツ)_/¯ Aaa, dostepnosc tego jest "ograniczona" - po prostu od czasu do czasu uwarzą.

#pijzhejto #putka #rzemioslo #piwowarstwo #polskagurom #zdrowazywnosc

8104709b-05f8-4d78-9736-fab2d2e6248e
9c600f54-6a45-449e-b307-52ef086a9bf9
88551296-f5fd-4e7c-b6df-25c489db354c

Komentarze (4)

cebulaZrosolu

@AndrzejZupa skarpetki Ci się pomieszały

AndrzejZupa

@cebulaZrosolu to celowe...tak ma być!🙃

cebulaZrosolu

@AndrzejZupa pamiętam jak kiedyś byłem w Bułgarii, byliśmy akurat w Warnie, 5 minut do autobusu by wrócić do słonecznego brzegu... A mi się piwa zachciało! Na szybkości poleciałem do sklepu wziąłem piwo z lodówki, place biegnę na przystanek zdążyłem... Siadam, otwieram browar biorę łyka i zonk! Okazało się, że kupiłem kwas chlebowy wypiłem ale niesmak czuje do dziś

AndrzejZupa

@cebulaZrosolu to jak z kofolą - jedni kochają, drudzy nienawidzą!

Zaloguj się aby komentować