Hitler urządza Żydom imprezę no i pyta:
H: Pierwszy barak jak sie bawicie !?
1B: Dobrzeee !!!!
H: Drugi barak jak sie bawicie !?
2B: Dobrzeee !!!!
H: NO TO GAZU!!!

Tyle słowami wstępu. Jak sami zauważyliście robi się już coraz cieplej, #wiosna zawitała do nas na dobre. To też trzeba się brać za prace ogrodowe. Nie żebym miał ich jakoś za mało w #ogrodnictwo ale jak to mawiają szewc bez butów chodzi, dlatego ostatnio wziąłem się za sprzątanie oraz dezynfekcję tunelu foliowego.
Jeśli chodzi o sprzątanie, to każdy z nas wie, że jako tako zebrać resztki roślinne, stare sznurki oczywiście spalić za stodołą.
Ale jak zrobić dezynfekcję? Uuu, panie, toć to trzeba fachowca do tego. I tak i nie.
Jak to zrobić dobrze i bezpiecznie? Przede wszystkim bezpiecznie.
Na znanym portalu aukcyjnym kupujemy siarkę granulowaną, najtańsza jaka może być, jak ktoś ma dostęp to pozaklasową,
W ogrodniczym, kupujemy saletrę potasową. Aż się przypomina dzieciństwo, ehhh.
Potrzebujemy jeszcze jakiś denaturat, (ale to po robocie), albo inna łatwopalna ciecz. Ja miałem jakieś rozcieńczalnik.
Waga kuchenna, nie wolno zapomnieć jej odnieść z powrotem do kuchni, chyba że ktoś chce mieć śliwo-branie od starej. I coś do podpalenia.
Siarkę z saletrą, mieszamy w proporcjach 50 g saletry na 1 kg siarki.
Umieszczamy to obowiązkowo w metalowych pojemnikach. Z dala od łatwopalnych przedmiotów takich jak suche resztki roślin czy kartony. Delikatnie polewamy denaturatem. Rzucamy zapałkę. I czym prędzej wychodzimy z tunelu, oczywiście tunel musi być szczelnie zamknięty.
UWAGA WAŻNE!!!
A teraz bardzo ważne…
Gaz który będzie się wydzielał podczas spalania siarki, to dwutlenek siarki. Bardzo niebezpieczny, toksyczny, trujący, gaz.
Żeby mi żaden nie pomyślał aby patrzeć jak to się pali.

Zostawiamy tak tunel zamknięty na 3 do 5 godzin. Po tym czasie wszystko otwieramy, ostrożnie żeby się nie nawdychać dymu i porządnie wietrzymy pomieszczenie.

Na ostatnim zdjęciu, mamy roślinkę. Która przed dezynfekcją była ładna zielona i pełna chęci do życia. Dlatego pamiętajmy aby wynieść wszystkie rośliny z tunelu.
Narzędzia i sprzęty możemy zostawić, pozbędziemy się w ten sposób patogenów i ich powierzchni.
ad94c51a-1f06-4152-a92a-bba6b4fa308c
afd827aa-db21-4419-a788-ed6c8ff69b4d
9ed699fd-2a1a-41c7-a770-5a16c2197618
6c79b5ae-64cc-48b8-bc01-3ed1338fd3c9
cd6a7590-53ae-46eb-b66b-c4e005ba8ab8
Opornik

@Zielonywewszystkim 


 50 g saletry na 1 kg siarki.

Nie lepiej ciut więcej saletry i dosypać drobno zmielonego węgla drzewnego?

Zielonywewszystkim

@Opornik Nie kuś... Zostało mi trochę siarki. A weekend dluuugi.

Opornik

@Zielonywewszystkim A tak na serio, robisz to asekuracyjnie, co roku, czy jakieś dziadostwo ci się zalęgło?

Nigdy się w to nie bawiłem - no ale ja nie mam takiej wielkiej szklarni.

Zielonywewszystkim

@Opornik Akurat ten tunel mam od dwóch lat. Miałem tam pomidory, paprykę, dynię oraz ogórki. W tym roku na całej jego powierzchni robię pomidora malinowego. Więc chciałem wszystko porządnie odkazić aby mieć jak najlepszy start w uprawie. A z racji tego że uprawa będzie ekologiczna to trzeba minimalizować ryzyko.

Wiadomo, zaraza ziemniaka się panoszyła.

Na cukini siedział mączniak.

Wszystko ganianie tylko miedzianem, więc na pewno jakieś przetrwalniki zostały.

Zaloguj się aby komentować