Herbatka bushcraftowa
Najczęściej do jej przygotowania potrzebne jest kilka świeżych gałązek świerku. Świerk sam w sobie zawiera dużą ilość witaminy C oraz olejki eteryczne, które mają dobroczynny wpływ na infekcje górnych dróg oddechowych. Uzupełnieniem herbatki mogą być owoce leśne, takie jak maliny, poziomki czy jagody. Kilka razy zdarzyło mi się ugotować taką herbatkę i za każdym razem smakowała wybronię. Super sprawdza się w zimniejsze dni, a także jako napój podczas upałów. #bushcraft #podroze #trekking #outdoorskandynawia
56e4aa76-bb64-458f-876b-8ed424379c00
3620f84f-2a2a-46d6-8420-0706c9772b25
739e060c-b0fe-4775-a157-32e3949e1f47
654b9039-124d-4b71-8f0b-e479ae864d93
dziki

Czytając Twój wpis @golden-skull przypomniało mi się jak Kudliński robił zupę preppersa ;D https://www.youtube.com/watch?v=RSzITYsSdpU

golden-skull

@dziki Fajnie się słucha tego kolesia xD

Neetowiec

@golden-skull Ugotować? Robisz to źle. Igiełki powinno się zalać wodą w temperaturze 60-70 stopni max. Częsty błąd ludzi zaczynającą swoją przygodę z bushcraftem.

Rudolf

@dziki jedna z lepszych kurwic adolfa

razALgul

@Neetowiec ja natomiast słyszałem, że powinno się to gotować minimum 10 minut. Tak też robiłem i było dobre. Plus trawa cytrynowa do tego. Muszę spróbować Twojego sposobu.

Neetowiec

@razALgul Tylko że tym gotowaniem zabijesz wszystko co pożyteczne i lecznice.

golden-skull

@Neetowiec Musiałem doprowadzić całość do wrzenia. Wodę czerpałem ze strumienia, który miał gdzieś niedaleko źródło, ale jak wiadomo nawet taką wodę, lepiej przegotować.

Saule

@golden-skull wygląda wspaniale. Muszę konieczne spróbować

lavinka

@golden-skull Mimo wszystko wolę miętę i macierzankę.

tellet

@golden-skull Ale w zimę to chyba bliżej tylko świerku w garze, no chyba że masz jeszcze sól, to można upichcić solnik jak spadnie śnieg.

golden-skull

@tellet Zimą to można np. dodać do tego łyżeczkę syropu malinowego. Solnik to tylko na święta.

edmund-kwas

@golden-skull co do tego gotowania dla dezynfekcji, a zachowania wartosci odzywczych to moze taki kompromis: najpierw gotujesz sama wode, a pozniej wrzucasz skladniki gdy juz temperatura wynosi np 70 i trzymasz troche dłużej zeby wyciągnęło smak

golden-skull

@edmund-kwas Na szlaku przy 8’c, złej pogodzie i goniącym czasie bo zbliżał się zmrok, zrobiłem herbatkę na szybko, byleby napić się czegoś ciepłego.

pavlucco

Witamina C rozpada się w temperaturze 70+ st. C

golden-skull

@pavlucco Cenna informacja. Dzięki, będę pamiętał.

Zaloguj się aby komentować