#gotujzhejto

Obiecałem @skorpion i @tomasz-frankowski mój przepis na mięsiwko z wpisu:


https://www.hejto.pl/wpis/gotujzhejto-robilem-kolejne-podejscie-do-poledwicy-dojrzewajacej-oto-efekt-po-10


Wołam też plusujących komentarz:


@SUM @Schecterro @LaMo.zord @baart-mc


Miało być wczoraj, ale nie bijcie, zajebałem się w rzeczywistości i nie dowiozłem


Co do przepisu:

Potrzebne rzeczy: mięso, cukier, sól, rajstopy (albo szmatki do wędlin - ja takich nie mam, podjebałem żonie rajstopy xD), sznurek, przyprawy.


  1. Idziemy do sklepu i kupujemy kawałek ładnej świniny, ja raczej wybieram polędwicę, można próbować ze schabem również.

  2. Przynosimy do domu, myjemy mięso, dokładnie wycieramy do sucha ręcznikami papierowymi. Można też odkroić jakieś błony i tłuszczyk z wierzchu, jak ktoś nie lubi.

  3. Szukamy pojemnika (najlepiej zamykany i taki, który nie przecieka xD), który pomieści na lużno nasze mięsko. Obsypujemy na bogatości cukrem w pojemniku, zamykamy (pojemnik) i sru do lodówki na 24h (lodówkę też radzę zamknąć).

  4. Można zajrzeć raz na jakiś czas i wylać to, co wylezie z mięsa, kawałek obrócić.

  5. Następnego dnia wyjmujemy pojemnik z lodówki. To, co odciekło z mięsa wylewamy, mięso myjemy, suszymy. Pojemnik też myjemy i wycieramy.

  6. Znów obsypujemy na bogatości, tym razem solą. Znów na 24h do lodówki (jak wielki kawał (albo zapomnicie, jak ja), to można potrzymać nawet dwa czy trzy (ostrożnie!) - będzie też bardziej słone.

  7. Wyjmujemy, myjemy, suszymy. Tym razem nie wsadzamy już do lodówki, tylko obsypujemy na grubo przyprawami - co kto lubi. Ja za każdym razem sypałem co innego. Soli nie trzeba dodawać. Potraktowane młynkiem do kawy przyprawy moim zdaniem lepiej oddają aromat i nie osypują się tak bardzo przy upychaniu w rajstopę.

  8. Obtoczone w przyprawach mięsko upychamy do umytej rajstopy, można też obwiązać sznurkiem. Wieszamy na minimum 5 dni w domu.

  9. Smacznego, jak nie zjesz wszystkiego od razu, to schowaj do lodówki.

a5a6b6aa-24fa-4190-a95d-f1d34836f8c2

Komentarze (11)

yerboholik

a tu inne moje dotychczasowe wyroby

6b58079b-8384-47cc-9326-5ba89e106bbf
6ca1378e-1416-4a96-b583-bc1b2934552e
b78fd86e-b827-42d3-b205-dec3234554ea
skorpion

@yerboholik kurde późno, ale zapisuję. Dziękuję!

PanNiepoprawny

Jakie gotujzhejto jak to nie jest nawet ugotowane ( ͡° ͜ʖ ͡°)

yerboholik

@PanNiepoprawny woda do mycia była ugotowana

tomasz-frankowski

Jesteś bogiem. Dziękuję. Ale przeczytam jutro xD 🍸🍺🥃 cheers!

yerboholik

@tomasz-frankowski najebany to do domu

tomasz-frankowski

@yerboholik ale ja pije w domu xD brat wpadł 😙

yerboholik

@tomasz-frankowski to zajmij się bratem xD

tomasz-frankowski

@yerboholik Jezu jakie to proste się wydaje 😀 jutro z samego rana lecimy do mięsnego ❤️ jak będę robił to wrzucę posta z efektami!


Wielkie serdeczne dzięki!

yerboholik

@tomasz-frankowski zawołaj, jak już zrobisz!

Zaloguj się aby komentować