#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka #chatgpt


Wynik wczorajszych pogaduch z ChatGPT.

Czosnek i majeranek w klopsikach (coś jak biała), to sugestia AI.

Zupa wyszła całkiem jadalna.


Zupa Ogórkowa z Klopsikami

Składniki:

Na klopsiki:


  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, drobiowe, wołowina lub mieszanka)

  • 1 jajko

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (wedle uznania)

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku


Do zupy ogórkowej:

Soffritto:


  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula, posiekana

  • 1 por, posiekany

  • 1 marchewka, posiekana

  • 1 pietruszka, posiekana

  • 4 ogórki kiszone, starte na dużych oczkach

  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki masła


Reszta zupy:


  • Gotowy bulion warzywny lub drobiowy (około 1 litra)

  • 1/2 szklanki kwasu ogórkowego (lub więcej według smaku)

  • Pieprz do smaku

  • Śmietana (opcjonalnie, do podania)


Instrukcje:


  1. Przygotuj soffritto: Na średnim ogniu podsmaż na oliwie cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, aż będą miękkie i lekko złociste. Następnie dodaj ogórki, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i masło. Smaż, mieszając, przez około 10 minut.

  2. W misce przygotuj klopsiki: Wymieszaj mięso mielone, jajko, 3 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (według uznania), czosnek, pieprz i majeranki. Formuj małe klopsiki.

  3. W garnku: Gotuj klopsiki w oddzielnym garnku z bulionem przez około 10-15 minut, aż będą w pełni ugotowane.

  4. Wyjmij klopsiki: Po ugotowaniu wyjmij klopsiki z garnka i odstaw na bok.

  5. Dodaj soffritto do zupy: Do gotowego bulionu dodaj przygotowane soffritto, cebulę, ogórki, ziemniaki, por, liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

  6. Gotuj i dodaj kwas ogórkowy: Kontynuuj gotowanie zupy przez dodatkowe 20-30 minut. W trakcie gotowania wlej kwas ogórkowy, dopraw pieprzem według smaku.

  7. Dodaj klopsiki ponownie: Pod koniec gotowania dodaj ponownie ugotowane klopsiki do zupy.

  8. Opcjonalnie dodaj śmietanę: Przed podaniem możesz dodać do zupy śmietanę, aby nadać jej kremowej konsystencji.

  9. Posyp zupę: Posyp zupę posiekanym koprem i natką pietruszki przed podaniem.

Komentarze (1)

Mielonkazdzika

@UncleFester tez jakis czas temu zrobilem sobie dzien kulinarny z AI. I bylo calkiem spoko.

EDIT:

Takie cos mi wtedy na sniadanie zaproponowalo.

54dc2706-d2f0-4332-80e6-a5e0cdbd0014

Zaloguj się aby komentować