#gotujzhejto

Czy są jakieś warzywa, które nie pasują do siebie?

Marchewka. Bo była już trochę nadpsuta. A pozostałe, które znalazłem były ok więc wyszło co wyszło: curry, masala, potyal, pyaz... mniejsza o to, nie mogę nigdy spamiętać jak się nazywają te wynalazki. Ziemniaki, fasola, cukinia, suszone pomidory i seler naciowy. Cebula a nawet trzy. I przyszła paczka z przyprawami więc czarny kardamon. Następnym razem dam więcej. W tle basmati z nowej paczki. Poprzedni był chyba lepszy, teraz trzeba szybko zjeść pięć kilo żeby kupić znowu tamten 😁

a72d38a2-f79b-4597-85f3-bb2189e46442

Komentarze (22)

HolQ

I jak się podoba czarny kardamon

pigoku

@HolQ no przecież napisałem że dam więcej następnym razem.

Ale jest specyficzny, muszę jeszcze pokombinować z czym sie go będzie dobrze jadło. Zacznę rano od owsianki 😁

HolQ

@pigoku aj sorki. Źle przeczytałem. Kupiłem sproszkowany czy całe pody?

pigoku

@HolQ mam moździerz i nie waham się go używać 😁

HolQ

@pigoku może sie przyda

10b245ff-fbdb-4523-87ec-21a3e372808d
70d0101b-1d7a-44d9-be10-2956ac089751
pigoku

@HolQ co to za poradnik małego alchemika?

HolQ

@pigoku jak chcesz to daj gmail na priv to Ci udostepnie na Google drive

38ed5b59-65e2-4b77-a18d-66f3e900662c
pigoku

@HolQ hmm, chętnie, mam takie coś ale ale to takie bajanie z mchu i paproci.

adac021e-2979-4418-8730-da2412865358
HolQ

@pigoku tu jest troszkę podobnie raczej, ale może znajdziesz cos ciekawego. Ja tego używałem głównie do przygotowywania prezentacji do pracy

pigoku

@HolQ a to ty jesteś ten spec od przypraw, przed kim ja się tu wymadrzam kurcze 😁

HolQ

@pigoku nie jestem specem xP . Coś tam wiem, ale do specjalisty mi daleko

wonsz

Curry to jest przechuj wynalazek - warzywa jakie masz pod ręką, jakiś bulion, mleko kokosowe, pasta curry i elo, wpierdalasz z ryżem resztki zebrane z lodowki i nie możesz się nadziwić jakie to dobre...już siódmy rok z rzędu.

pigoku

@wonsz mógłbym tak na okrągło ale jeszcze mam do wykarmienia rodzinę więc czasem zmieniam repertuar

wonsz

czasem zmieniam repertuar

@pigoku tak, kolor pasty curry a zestaw warzyw to i tak zawsze losowy, no nie da się nie lubieć. A jeszcze w makro jest mleko koksowe co ma w składzie ino kokosa i wodę to już w ogóle można dzień w dzień curry. U mnie 4 gęby do wykarmienia to taki litrowy kartonik idzie na raz XD

daa12651-078b-4442-84b6-cbaeda09e51e
pigoku

@wonsz panie, conja bym z litrowym mleczkiem zrobił. Czasem robię coś na kokosowym, głównie dal. Takie potrawki hindu style na codzien lubię kwaśna śmietaną podbić. Co prawda żona marudzi że wszystko tak samo potem smakuje i jest za ostre (serio? jedna łyżka gochugaru to ledwo co czuć przecież)

wonsz

@pigoku zamiast dawać bulion dajesz mleko kokosowe i jakąś kostkę czy inną redukcję ze słoiczka i traktujesz wodę z mleka jako bulion.

pigoku

@wonsz nie no kostkę to nie...

Bulion jest super jak sie planuje cokolwiek a nie wrzuca do gara co tam popadnie

pigoku

@wonsz no takie to też nie, ja tylko magiczne proszki uznaję.

wonsz

@pigoku w sensie że diler rozwadnia kokainę MSG?

pigoku

@wonsz unikam gotowych słoików, kostek i preparatów. Mam całą szafkę przypraw i staram się tym opędzić. A poza tym jestem raczej padlinosceptyczny więc ta krowa...

Zaloguj się aby komentować