
Mięso, nabiał i cukier hodowane w laboratorium mogą trafić do sprzedaży w Wielkiej Brytanii po raz pierwszy w ciągu dwóch lat, wcześniej niż oczekiwano. Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) bada, w jaki sposób może przyspieszyć proces zatwierdzania sztucznie wytwarzanej żywności. Takie produkty są uzyskiwane z komórek w małych zakładach chemicznych. Brytyjskie firmy są liderami naukowymi w tej dziedzinie, ale uważają, że są hamowane przez obecne przepisy. Karma dla psów z mięsa hodowanego w kadziach fabrycznych trafiła do sprzedaży w Wielkiej Brytanii po raz pierwszy w zeszłym miesiącu. W 2020 r. Singapur stał się pierwszym krajem, który zezwolił na sprzedaż mięsa hodowanego genetycznie do spożycia przez ludzi, trzy lata później zrobiły to Stany Zjednoczone, a w zeszłym roku Izrael. [...]
FSA ma opracować nowe przepisy we współpracy z ekspertami z zaawansowanych technologicznie firm spożywczych i badaczami akademickimi. Firma twierdzi, że jej celem jest przeprowadzenie pełnej oceny bezpieczeństwa dwóch produktów spożywczych wytworzonych w laboratorium w ciągu rozpoczynającego się dwuletniego procesu.
Krytycy twierdzą jednak, że zaangażowanie firm w opracowywanie nowych przepisów stanowi konflikt interesów. Inicjatywa jest odpowiedzią na obawy brytyjskich spółek, które tracą grunt pod nogami na rzecz konkurencji za granicą, gdzie procesy zatwierdzania trwają o połowę krócej. [...]
#wiadomosciswiat #wielkabrytania #zywnosc #zywnosczlaboratorium #hodowlakomorkowa #pressglobal