Eksperyment z domową pancettą uważam za udany. Pachnie i smakuje super. Przepisu nie podam bo robiłem na oko. Najpierw peklowanie w wędzonej soli i cukrze przez tydzień i odlewanie wody. Następnie dojrzewanie w pergaminie w 5 stopniach aż straciło 30 procent masy.


#gotujzhejto

49547d7b-8f9e-4749-b7c7-14d8ba5086e1

Komentarze (5)

koszotorobur

@BajerOp - wygląda świetnie

Co będzie z niej gotowane?

BajerOp

@koszotorobur zjem tak o w plasterkach, do jajecznicy, do makaronów, usmażone w plasterkach do jajek sadzonych

EerieAlligator

@BajerOp Ten pierwszy etap to w jakich warunkach, w sensie temperatura i wilgotność? Potem w lodówce?


Da się ogólnie w warunkach mieszkaniowych bez specjalnych gadżetów?

rysio-kozlowski

@EerieAlligator ciekawy i ja jestem

BajerOp

@EerieAlligator pierwszy etap zwyczajnie w pojemniku lodówce. Mięso będzie puszczać wodę, trzeba to zlewać aż przestanie. Jak masz lodówkę z obiegiem powietrza to wystarczy potem kratka, papier do pieczenia i może sobie leżeć. Nic wyjątkowego nie potrzeba.

Zaloguj się aby komentować