Dziś grzybem dnia będzie Rycerzyk Czerwonozłoty. Grzyb bardzo popularny, na pewno nieraz w lesie widzieliście. Jak sama nazwa wskazuje, dominującymi kolorami jego jest czerwony i żółty - żółte blaszki, natomiast kapelusz i nóżka w różnych stopniach jest mieszanką obu tych kolorów - zazwyczaj czym starsze, tym kapelusz bardziej żółty, młode zaś mają piękny purpurowy kolor. Dlatego poznawania też wymaga czasem nieco wprawy, bo poszczególne osobniki mogą się mocno różnic (choć i tak są charakterystyczne). Rośnie standardowo - w lecie i jesienią, głównie w lasach. Jak dla mnie jeden z ładniejszych grzybów niejadalnych - niektórzy próbują przyrządzać, ale raczej przoduje opinia że smakuje jak wygotowana szmata. I chciałbym przy okazji napisać kilka słów o kwestii jadalności grzybów.
Standardowo jest podział na jadalne, niejadalne i trujące. Acz tak naprawdę to nie wyczerpuje spektrum wszystkich możliwości. Pisze z głowy czyli z niczego, to nie jest żadna oficjalna lista.
-
Jadalne w stanie surowym. Są grzyby, które można zjadać prosto z lasu/pola/łąki. Tu należą na przykład kurki czy borowiki szlachetne, ale też zwyczajne sklepowe pieczarki
-
Jadalne po obróbce termicznej. Aka - trzeba przegotować i potem ewentualnie przesmażyć. Tutaj klasycznym przypadkiem jest Podbrzyb(ek) Brunatny i jego kumple
-
O braku wystarczającej wiedzy, czy jadalne. Rzadkie grzyby nie zawsze są pod tym kątem wystarczająco zbadane. Wówczas jeden rabin mówi tak, drugi inaczej
-
Pod ochroną. Czyli nie ma znaczenia jaka jest jadalność
-
Niejadalne. Czyli nie zaszkodzą nam, ale smakują tak słabo, że nie warto. Czyli jak Rycerzyk, jak Goryczak
-
Powodujące zatrucie. Są grzyby, co nam szkodzą, ale nie mają długotrwałego wpływu na zdrowie. Przesra człowieka i tyle. Taki na przykład Gołąbek Wymiotny, ale w sumie też Muchomor Czerwony po którym mamy odlot, ale nie szkodzi bardziej niż gorzała czy drugi (chyba, nie interesował mnie temat zjadania tego muchomora w takich celach, ale wiem że ludzie się w to bawią).
-
Trujące, które akumulują toksynę w organizmie co może zaszkodzić skumulowane przez lata spożywania.. Na przykład Krowiak Podwinięty
-
Śmiertelnie trujące, które bez leczenia powodują zgon w dni/godziny po zjedzeniu. Tutaj klasycznie: Muchomor Zielonawy (dawny Sromotnikowy), Muchomor Plamisty - a nie z muchomorów Hełmówka Jadowita.
Tutaj też od razu napiszę ważna rzecz na temat rozpoznawania jadalności - nie jest ona tożsama ze smakiem. Choć są rodziny, że można dokonywać prób smakowych (polizać językiem i wyrzucić jak piecze - to dotyczy przede wszystkim Gołąbków) - to śmiertelnie trujące grzyby mogą jak najbardziej mieć neutralny czy dobry smak.
#grzyby
