Drugi tydzien z #kombucha.
Smakuje to znakomicie, robie dwa nastepne sety. Mam juz jedno Scoby dziecko, jak dorobie sie 3/4 zrobimy male #rozdajo.
2fb18114-d374-455b-995e-cf479f5976d7
vanrzuf

@dildo_swaggins chętnie wezmę udział w rozdaniu

PiesekChlebek

@dildo_swaggins chciałem spróbować sobie kiedyś zrobić, ile to można trzymać w szkle w lodówce zanim wybuchnie?

D4n4ri

@dildo_swaggins a ja mam pytanie z innej beczki. Blat na zdjęciu jest kamienny? Z praktycznego punktu widzenia zastanawiam się czy talerze, kubki, szklanki łatwiej uszkodzić po upuszczeniu na kamienny blat.

dildo_swaggins

@D4n4ri kamienny :), upuszczone sypia sie jak domy w Bagdadzie, w zamian bardzo latwo ogarnac aby byl czysty.

I masz raczej duza powierzchnie do pracy.

dildo_swaggins

@PiesekChlebek to podobno mit, w sensie nie wiem czy takie cisnienie yeast jest w stanie wytorzyc aby szklo odstrzelic. To moja pierwsza kombucha, ale z innymi kiszonkami mam jakies doswiadczenia, i w najgorszym razie otworzysz raz na dwa/trzy dni aby CO2 wypuscic.

VonTrupka

@PiesekChlebek ale słoja czy w czymkolwiek trzymasz nie zakręcasz szczelnie. A "popijasz" na bieżąco.


@dildo_swaggins to jakaś odmiana tego grzyba że taki intensywny, wręcz bordowy?

Czy tak długo fermentujesz aż ciemnieje?

dildo_swaggins

@VonTrupka Zalezy przy tzw. drugiej fermentacji zakrecam szczelnie, przy pierwszej oddaje CO2 na biezaco.


Baza to herbata hibiskusowa dlatego kolor :).

PiesekChlebek

@VonTrupka myślałem że to się butelkuje po prostu całą partię i pakuje do lodówki, tak twierdzą w wszelkich tutorialach

VonTrupka

@PiesekChlebek ja nie leciałem na żadnych tutorialach, ale to było ponad 5 lat temu

dildo_swaggins

@PiesekChlebek mozesz pewnie, to sie fachowo druga fermentacja nazywa. Za 2/3 tygodnie pewnie do tego dojde.

Kolezanka poleca ten kanal: https://www.youtube.com/@YouBrewKombucha.

dildo_swaggins

@PiesekChlebek Ogladam video na temat Tepache i gosc mowi aby uwazac ze szklem i fermentowanymi napojami bo rzeczywiscie eksploduja: https://www.youtube.com/watch?v=JNcoYLVFCKg,


Jego sugestia to zostawic miejsce na budowanie sie CO2 w butelce i kontrolowac.

Zaloguj się aby komentować