Czy twój miód naprawdę wytworzyły pszczoły? Food Detectives walczą z fałszywym miodem

Najlepsi eksperci ds. bezpieczeństwa żywności w Europie łączą siły, aby walczyć z oszustwami. Euronews śledzi ich poczynania w specjalnej serii The Food Detectives. W odcinku 4 poznajemy zespół walczący z podrabianiem miodu w Hiszpanii.


Miód może być produkowany tylko przez pszczoły. Jednak produkty oznaczane jako miód w naszych supermarketach, nie zawsze są czystym miodem. Miesza się go z innymi cukrami, takimi jak syrop kukurydziany czy syrop ryżowy. Choć sztuczny miód niekoniecznie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, stanowi zagrożenie dla utrzymania pszczelarzy.


„To nas martwi, jako pszczelarzy, którzy kochają swoją pracę, gdyż ten rodzaj miodu tworzy nieuczciwą konkurencję na rynku, ponieważ osiąga bardzo niskie ceny, z którymi tradycyjne pszczelarstwo nie może konkurować” – mówi Food Detective Julio Fernández López, pszczelarz i prezes Miel de Asturias (chronione oznaczenie geograficzne). [...]


#wiadomosciswiat #hiszpania #uniaeuropejska #pszczelarstwo #miod #oszustwa #zywnosc #euronews

euronews

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować