Czy to był rydz jakiś albo coś jadalnego? #grzyby #pytanie #przegryw
72c4ee0a-a6dd-478c-924e-9674cc56bed5
209d2a68-9160-4fb3-8902-2385a19cf61d
przemoko90

Google ma podzielone zdanie na ten temat. Stara prawda mówi, nie wiem, nie znam się, nie zbieram.

244bf6a6-78af-44e9-a48c-4e69eb483256
cansado

@przemoko90 Hmm, pokazało mleczaje, jadalne. Rydz to też mleczaj. Czyli zj*bałem, niestety. Ale na przyszłość będę wiedział.

VonTrupka

@cansado mleczajów jest kilka rodzajów

sie zrymowało HE HE xD

zależy od miejsca gdzie go znalazłeś a tylko rydz pośród wszystkich mleczajów ma dla mnie jakikolwiek walor smakowy, bo pozostałe są zbyt goryczkowate. Notabene ja nie przepadam w ogóle za rydzami.


Generalnie poznajesz je po tym jak przycięty trzon wydziela tzw. mleczko. W rydzu pozostaje dość jasne.


Druga rzecz to grubość trzonu. Te z wąskim odrzucam na starcie, bo najczęściej jest to olszówka. Tzw. krowiak, niegdyś nie uznawany za niejadalny.


Trzecia do odróżnienia to pręgi na kapeluszu. Rydz ma je najbardziej widoczne. Inne mleczaje nie mają ich tak wyrazistych. Natomiast nie mleczaje nie mają żadnych pręg na kapeluszu, choć złudnie można doszukać się tak jakby ciemniejszych pręg.


No, ale zrobiłeś takie foty że niech cię demony do piekła zabiorą ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

cansado

@VonTrupka I to są ciekawe rady. Ja dam lubię rydze/mleczaje w ocet zapakować. Foty są złe w sensie kątaz pod jakim grzyb został sfotografowany, czy jakości? Bo jeśli jakości to niestety mam w aparacie popękane szkiełko i wychodzą słabe zdjęcia.

VonTrupka

@cansado w zasadzie to foto powinno pokazywać kapelusz od góry, grzyba z boku aby widzieć go z przekroju - głównie kolor i kształt trzonu - oraz kapelusz od spodu z możliwie przyciętym trzonem. Dobrze jest zrobić foto od boku przed ścięciem i po, wtedy to co się dzieje z grzybem po odcięciu czy ściśnięciu jest również wskazówką. Często trzon lub grzybnia zmienia kolor. Trudno to opisać.


Chyba że ktoś jest amatorem blaszaków, wtedy lepiej nie odcinać tylko wyciągnąć grzyba z podłoża i upewnić się po kształcie podstawy trzonu. Dopiero potem ciachnąć

Ale to tylko taka ciekawostka bo ja blaszaka ostatni raz jadłem chyba z 15 lat temu. Żeby coś z tego zrobić to by trzeba znaleźć z pół siaty, a nie 2 "gołompki" na krzyż

cansado

@VonTrupka dużo ich było, ale innych grzybów na szczęście też

d7441efb-8ba4-478d-8e5f-d4d9d3f4beb0
VonTrupka

@cansado ło panie, obrodziło (. ❛ ᴗ ❛.)

będzie co i do obiadu i czym zakąsić okowite

cansado

@VonTrupka już się zarówno suszą, jak i tuszą w słoikach

Chougchento

@cansado jak przetniesz ogon, to rydz puszcza czerwone mleczko, ponadto ma dziurę w ogonie.


PS. Zazdroszczę koledze, byłem dziś w lesie i znalazłem tylko trochę kurek

cansado

@Chougchento W Polsce to ciężko bo dużo osób łazi ogółem

Chougchento

To znaczy to kwestia raczej tego, że jest sucho - wczoraj byłem w lesie z tatą to normalnie kurzyło się

Zaloguj się aby komentować