Czekolada w nauce, zdrowiu i kulturze – więcej niż słodycz

7 lipca, w rocznicę przybycia czekolady do Europy, obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Choć dziś to przede wszystkim kulinarny afrodyzjak i bohaterka deserów, czekolada zyskuje coraz większe znaczenie również… w laboratoriach i publikacjach naukowych.


brew stereotypowi o „pustych kaloriach”, nauka od lat udowadnia, że czekolada – zwłaszcza gorzka – to skarbnica bioaktywnych związków. Flawanole, katechiny, teobromina czy kwasy fenolowe to tylko niektóre substancje obecne w ziarnach kakaowca, które:


  •   poprawiają funkcje poznawcze i pamięć (działanie neuroprotekcyjne),

  •   wzmacniają układ sercowo-naczyniowy,

  •   wykazują działanie przeciwutleniające, opóźniając procesy starzenia,

  •   wpływają na poziom serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”.


Z perspektywy akademickiej ten temat był m.in. przedmiotem prac takich, jak „Czekolada jako źródło związków bioaktywnych oddziałujących na organizm” (Skrajda & Dąbrowski, Journal of Education, Health and Sport, 2015), w których autorzy podkreślają znaczenie umiarkowanego spożycia czekolady w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. [...]


#nauka #badanianaukowe #czekolada #zdrowie #kultura #politechnikawarszawska

BGPW blog

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować