Ciekawostki pszczelarskie, odc. 18.
SKŁADNIKI MIODU. ENZYMY - niezwykłe, białkowe katalizatory!

W załączonej tabeli pokazano, z czego składają się miody (pokazano widełki, bo proporcje składników zależą od gatunku miodu).

Niewielu smakoszy zdaje sobie sprawę z tego, że jednym z najbardziej korzystnych dla zdrowia składników miodu są enzymy pszczele. Enzymy są strukturami białkowymi i sterują niemal wszystkimi chemicznymi przemianami w organizmie, obniżają poziom wymaganej energii, przyspieszają i ułatwiają procesy przemian chemicznych w komórkach organizmu.

Miód jest produktem, który odpowiednio przechowywany może przetrwać tysiące lat i nadal nadaje się do spożycia. Warto jednak pamiętać, że enzymy pozostają aktywne tylko około 3 lata od wyprodukowania przez pszczoły. Ponadto enzymy są białkami, dlatego jeśli chcemy, aby pozostały aktywne, nie możemy miodu podgrzewać powyżej 40°C.

Źródło (tabela): Renate Frank: "Miód odżywia, leczy, pielęgnuje", str. 15.

#pszczoly #pasieka #pszczelarz #natura #ciekawostki #miod #zdrowie
823f68d8-a4cd-4682-86d4-49208dd5d43e
fc02a2c7-7d0c-45b9-bc40-67193d38459e
Basement-Chad

Komentarz usunięty przez moderatora

Klamra

@Basement-Chad iksdeeee!!! ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Zaloguj się aby komentować