
Wprowadzenie znaku ekologicznego i określenie warunków jego użycia w żywieniu zbiorowym będzie regulowała projektowana ustawa przygotowana przez resort rolnictwa. Chodzi o możliwość rozpoznawania, w których np. szpitalach czy szkołach przygotowywane są posiłki z użyciem żywności ekologicznej.
Problemy wynikają m.in. z faktu, że nie istnieje urzędowy znak jakości, który identyfikowałby taką żywność w żywieniu zbiorowym, co utrudnia konsumentom dokonywanie świadomych wyborów; nie istnieje także centralny wykaz zakładów żywienia zbiorowego, które stosują żywność ekologiczną. Ponadto stosowanie określeń związanych z produkcją ekologiczną, takich jak: "ekologiczny" i jego pochodnych oraz "eko" i "bio" w żywieniu zbiorowym nie jest precyzyjnie uregulowane, co może wprowadzać konsumentów w błąd co do wiarygodności oznakowania. [...]
Powstanie też wykaz zakładów żywienia zbiorowego. Zakłady, które chcą używać znaku ekologicznego, muszą zostać wpisane do wykazu. Zostanie wprowadzona procedura dokonywania wpisu zakładu do wykazu.
Nadzór nad zakładami żywienia zbiorowego przez prowadzenie kontroli urzędowej w zakresie używania znaku ekologicznego i określeń związanych z produkcją ekologiczną będzie sprawowała Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Planowany termin przyjęcia projektu ustawy przez rząd to II kwartał 2026 r. [...]
#wiadomoscipolska #zywnosc #ministerstworolnictwa #zdrowazywnosc #ekologiczne #zywienie #portalsamorzadowy