Be... Pork jerky dla leniwych. Wymyślone kilka lat temu na zjarańcu xD
  1. Kupujesz sb szyneczkę typu szwarcwaldzka (w Biedronce jakoś 7 zł)
  2. Tniesz kaszty plaster na 4 równe kawałki.
  3. Układasz na blaszy na papierze do pieczenia.
  4. Nacierasz jakimiś przyprawami (polecam zmieszać obok paprykę słodką i ostrą, do tego tymianek, wymieszać z odrobiną wody i pędzelkiem, takim jak do smarowania jajkiem, posmarować taką marynatą).
  5. Wrzucasz do piekarnika, ustawiasz na 50-60 stopni, wiatrak i grzanie z obu stron.
  6. Grzejesz se tak ze 30-40 minut.
  7. Endżoj zajebista przekąska typu beef jerky w sam raz na jedno posiedzenie.
Inb4 "eeee ale za 3,59 mam topczipsy"
dobra ale topczipsy to jest sam tłuszcz i węglowodany, a tu masz w sumie niezłe wartości odżywcze, bo zostaje ci chuda szyneczka
#gotujzhejto #jedzenie #chipsy
c7ea988c-5318-42de-b143-89c04f11e18c
antyrogal

@theicecold Musze spróbować. Ja smażę plasterki salami na patelni, są zajebiste. xD

theicecold

@antyrogal haha, też tak robiłem kilka razy xD no ale salami jest tłuste, a to wyżej jest suchym mięskiem i elegancko się to wcina, do tego kozacko się żuje. Jak prawdziwe jerky...

antyrogal

@theicecold Racja ale podczas smażenia część tłuszczu się wytapia, więc ostatecznie jesz go mniej niż na surowo. (smażę bez dodatkowego tłuszczy, tylko to, co się samo wytopi z salami).

theicecold

@antyrogal no oczywiście, jakbyś miał jeszcze tłuszczu do tego lać, to byś był niezłym psycholem xD ja to dawałem jeszcze na ręcznik papierowy i se odciskałem

Nebthtet

@theicecold dojrzewająca, wędzona i jednak dość tłusta - lepsza niż czipery, bo niższe IG, ale nie oszukuj się, że zdrowa (wędzone zwiększa ryzyko nowotworów jelita grubego, niestety dowiedzione to naukowo). Ale smaczne będzie w opór

sullaf

where suszenie/pieczenie?

theicecold

@sullaf AHA co ja odjebałem XD zaspany jestem, poprawion'd


@nebthtet nigdzie nie napisałem, że to jest zdrowe xD jakąkolwiek szynkę jem raz na tydzień więc wyj3bane

Zaloguj się aby komentować