Ale mnie wczoraj stary zszokował kolacją


Pasta e patate, czyli makaron z ziemniakami, neapolitanski przepis na sycące, proste jedzonko.


Skladniki:


Ziemniaki


Drobny makaron


Provola (lub mozarella)


Pancetta (boczek)


Parmesan


Sól i pieprz


1. Ziemniaczki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do wody i gotujemy (woda 2cm powyżej poziomu pyrek).


2. Gdy ziemniaczki będą miękkie dorzucamy makaron gotujemy aż makaron będzie miękki. W międzyczasie kroimy pancettę i provolę w drobną kosteczkę i ścieramy słuszną ilość parmezanu.


3. Gdy makaron będzie miękki dorzucamy pancettę, często mieszamy (ziemniaczki powinny się rozpadać, a woda odparować trochę).


4. Solimy i pieprzymy do smaku i wrzucamy provolę, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.


5. Wrzucamy na talerz i posypujemy parmezanem.


Zdecydowanie wygląda jak gówno, smakuje jeszcze lepiej. Właaaalaaaaa.


Danie jednogarnkowe dla głodomorów, wbrew mojemu przerażeniu (kto normalny je ziemniaki z makaronem?! XD) bardzo dobre.


Edit: provola to wędzona mozarella, myślę, że można uzyskać podobny smak używając wędzonego boczku i zwykłej mozarelli, niestety w Polsce provoli nigdzie nie widziałam.

7eead092-ab73-4168-a2c3-6576dbe40c18

Komentarze (5)

Oscypek

A gdzie chleb? Bez chleba się nie najesz!

Waderra

@Oscypek z tego co zauważyłam to włosi jedzą bardzo mało chleba

Oscypek

@Waderra dlatego chodzą głodni

Waderra

@Oscypek aha. XD jak to spaślaki są

Oscypek

@Waderra to był oczywisty żart :⁠-⁠P nie trzeba jeść chleba żeby być grubasem

Zaloguj się aby komentować