Zdjęcie w tle
m76859

m76859

Specjalista
  • 5wpisy
  • 34komentarzy
Poczyniłem ponownie chlebek z lekko zmodyfikowanym przepisem:
150g mąki żytniej 2000 (zamiast 100g)
150g mąki pszennej 1850 (zamiast 200g)
500g mąki pszennej 650.
640g wody (zamiast 550g wody)
Wszystko najtańsze mąki marketowe.
Różnicą jest przygotowanie zaczynu dzień wcześniej + 4 krotne złożenie ciasta w trakcie wyrastania(4x co 30min).
Myślałem, że chleb wyjdzie bardziej napompowany(z przestrzeniami z powietrza) a tymczasem wyszła puchata buła.
Z tych samych składników co zwykle wyrósł mi 2x bardziej, góra aż się przypaliła od gara żeliwnego xd
Pozwolę sobie zawołać @GazelkaFarelka oraz @Pjorun za zmotywowanie do spróbowania przełożenia ciasta
#bojowkapiekarska #chleb
84d8d112-0fbc-4cc3-a840-416c85b5185c
c307d6e3-02eb-43b5-ab35-1edb848dda5b
6e74114f-f2c0-4547-a144-6b15e2036a84
Pjorun

@m76859 Lepiej wyrósł Lepszy w smaku?

m76859

@Pjorun zdeeecydowanie lepszy. nastepnym razem zrobie mniejsza porcje, podejrzewam, że miał jeszcze potencjał do wyrośnięcia ale ograniczył go gar

Pjorun

@m76859 No toś pewno przepadł xD zaraz się zacznie kombinowanie z zakwasem, długością fermentacji, składem różnych mąk coby osiągnąć idealny smak dla siebie. Fajna zabawa, tylko wyboista bardzo.


Ja sobie po roku dopiero opanowałem własny przepis, gdzie sporo robię mikserem, a sam potem tylko 3 serie naciągania i składania robię. Roboty duzo nie ma, tylko proces potrafi być miejscami upierdliwy jak zapomnisz np. dzień wcześniej zakwasu wyciągnąć z lodówki i nakarmić to masz dzień bez chleba xD Chociaż wtedy zawsze można backupowo zrobić bułki na drożdżach w kilka godzin


Powodzenia! Pisz i pytaj, a na pewno będziesz robić craftowy chleb, który nie będzie zabierać ci dużo czasu. Pamiętam, że na początku strasznie się męczyłem z ciastem. Nic mi wyjść nie potrafiło, a pół ciasta na rękach zaostawało. Myślałem, że mogę sobie pomarzyć o takich chlebach jak na youtube robią. A dzisiaj? Dzisiaj dalej takiego chleba nie zrobię xD ale jest duuużo lepiej i naprawdę zadowolony jestem. Tutaj potrzeba po prostu praktyki i doświadczenia.

Zaloguj się aby komentować

Chlebek Boży do oceny #bojowkapiekarska
robiony totalnie amatorsko na drożdżach w garnku żeliwnym
be3f88a3-ce9e-4022-b5ca-420b3e05762f
7ce0dfe4-f9d8-4196-846c-950eb4fccdc4
Acrivec

@m76859 daj mu trochę bardziej urosnąć przed pieczeniem

m76859

@Acrivec jest dość wysoki poziom hydracji a daje mu wyrosnąć z 2h w ściereczce, przez to ze jest taki leisty(prawie 600ml wody na 800g maki), przy przerzucaniu do nagrzanego do 260 stopni garnka on siada.

Pjorun

@m76859 to "tylko" 75% hydracji, dziwne że się "leje". U mnie przy 75% jest mocno stały, że bez problemu na kamieniu mogę go robić (i to nawet na takiej polskiej mące 12%).


Ciasto siada najpewniej bo nie jest zbudowane prawidłowo. Spróbuj z autolizą + porządnym zagniataniem albo chociaż kilka sesji rozciągania i nakładania na siebie.


Z drugiej strony, ma on tobie smakować i jak smakuje to jest sztos. Ale chciałaś ocenkę to jest :] Swoją drogą też zaczynałem na drożdżach i przez długi czas taki drożdżowy chleb jadłem. Tez mi bardzo smakował. Potem odkryłem zakwas i się okazało, że to zupełnie nowy poziom czas roboty też niestety next level xD (że dłużej na zakwasie jednak).

Zaloguj się aby komentować

nie wiem czy dobrze to robię bo nie ogarniam trochę funkcjonowania tego portalu, ale witam. Przyszedłem tutaj z pisowsko-orlenowskiej szczujni. Nie będę im nabijał kabzy - im mniej użytkowników, tym mniejsze dochody z reklam i od partnerów biznesowych którym pucują laskę robiąc za tubę propagandową.
Dzień dobry hejto
#wykop #jebacwykop #orlen
KapitanBomba

@m76859 Siema miło że nasze grono się powiększa. Mafia cygańska rośnie

Zaloguj się aby komentować