Zdjęcie w tle
Gulosus

Gulosus

Mocarz
  • 144wpisy
  • 82komentarzy

Piszę o przyprawach i surowcach roślinnych z perspektywy botaniki ekonomicznej, kulinariów, historii i etnobotaniki. Tag autorski: #gulosus

Ziele angielskie

W przeciwności do pieprzu czarnego, historia wykorzystania tej rośliny jako przyprawy nie sięga epoki kamienia, lecz czasów wczesnonowożytnych. Pierwotnie to wiecznie zielone drzewo pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie w języku Maypure (język Indian mieszkających w dorzeczu Orinoko) było nazywane pumake. Rdzenni mieszkańcy Ameryki stosowali ją obok wanilii i chilli jako główny składnik pitnej czekolady. Warto także zaznaczyć, iż zarówno Majowie jak i Aztekowie stosowali tę roślinę w ceremoniach religijnych.

W przeciwności do pieprzu czarnego, historia wykorzystania tej rośliny jako przyprawy nie sięga epoki kamienia, lecz czasów wczesnonowożytnych. Pierwotnie to wiecznie zielone drzewo pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie w języku Maypure (język Indian mieszkających w dorzeczu Orinoko) było nazywane pumake. Rdzenni mieszkańcy Ameryki stosowali ją obok wanilii i chilli jako główny składnik pitnej czekolady. Warto także zaznaczyć, iż zarówno Majowie jak i Aztekowie stosowali tę roślinę w ceremoniach religijnych.


Dalsza część:

https://www.gulosus.pl/ziele-niby-angielskie/

f7536427-0d6b-4ba8-8448-1f2f814561fd
PeBe

bobiszki... nie czuję różnicy z czy bez.


@Gulosus się Ci zdublowało

Zaloguj się aby komentować

Pieprz czarny

Historia stosowania przypraw i substancji aromatycznych przez człowieka jest równie stara co historia samej ludzkości. Jednak niewątpliwym „królem przypraw” jest pieprz czarny. Jest on najpowszechniej stosowaną przyprawą na świecie (odpowiada za 34% rynku przypraw) i zarazem jest jedną z najstarszych przypraw znaną człowiekowi.

Pieprz czarny pochodzi z południowych Indii. Jednak pierwszym pieprzem stosowanym zarówno jako przyprawa, jaki i lek był pieprz długi (Piper longum L.). Już 4000 lat temu był on bardzo ważnym towarem eksportowym subkontynentu indyjskiego. Jednak najstarsze dowody dotyczące stosowania tej rośliny przez człowieka związane są z kulturą Hoà Bình (Wietnam) – 7000 lat p.n.e..

Najstarsze zapiski dotyczące wykorzystania pieprzu czarnego pochodzą, a jakże, z Indii z 400 roku p.n.e., gdzie w sanskrycie był określany mianem maricha. Warto jeszcze wspomnieć, iż istnieją przesłanki o stosowaniu pieprzu już w 1550 r. p.n.e.. Informacja ta jest zawarta w medyczno-farmaceutycznym papirusie odkrytym w 1874 r. nazywanym Papirusem Ebersa. W 2018 r. podczas badań archeobotanicznych dokonanych w starożytnym porcie Mantai na Sri Lance odkryto, iż handel goździkami (Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M.Perry) był bardzo dobrze rozwinięty już 1000 lat temu, a pieprzem czarnym 700. Za najstarszy ślad stosowania pieprzu czarnego uznaje się fragmenty, które wypełniały nozdrza mumii Ramzesa II (faraon ten umarł w 1213 r. p.n.e.).


Dalsza część: https://www.gulosus.pl/wszystko-o-pieprzu/

Gulosus

@JustMe Dopiero testuję publikację na tym portalu, pewnie poprawię i dziękuję za feedback

Gulosus

@lubieplackijohn Tak, kiedyś czytałem jego publikacje, jednak naukowo i publicystycznie zajmuję się nieco starszymi zapiskami. #opowiescismakosza czy #gulosus?

lubieplackijohn

@Gulosus pierwszy łatwiej zapamiętać. Wrzucaj wrzucaj, też trochę się ziołami interesuję, co prawda od strony czysto praktycznej, stąd to pytanie o Klimuszkę

Zaloguj się aby komentować

Poprzednia