Zimowe przepalenie pieca do pizzy, żeby nie zamókł.
Zdjęcie zaraz po włożeniu placka do pieca.

Zimowe przepalenie pieca do pizzy, żeby nie zamókł.
Zdjęcie zaraz po włożeniu placka do pieca.

Poka piec cały
@kwahu666 jeszcze na zdjęciu brakuje górnej warstwy izolującej

@k0201pl to jakiś gotowiec czy sam robiłeś?
@k0201pl czym sie sugerowałeś przy budowie pieca? Mam miejsce i nawet wejście do komina ale +10k ktore powiedzial zdun skutecznie mnie zniechęca.
Co leży pod drewnem? To jakiś rodzaj peletu z szamotu?
@k0201pl widzę że to jakaś samorobka, możesz się podzielić doświadczeniami z lepienia? Robiłeś to na piłce dmuchanej?
@Topnik pod drewnem leżą płyty szamotowe że starego pieca do chleba. Mają wymiar ok. 20x20cm i kosztowały 15 zł/szt.
@Treskil robiłem na piasku, teraz bym zrobił grubszy kawałek na samym szczycie pieca i w całość zatopił cienka drucianą siatkę, bo w kilku miejscach piec popękał. Proporcje gliny do piasku z Wikipedii, piasek kupiłem, a glinę mam u siebie na działce. Kilka zdj z lepienia, piasek w środku ma taki kolor, bo to odpad po piaskownaiu. Otwór na komin zrobiłem po ulepieniu całości.



@kwahu666 wszystko sam, stosunek wymiarów z wiki
@kiwikiwi to już mój 2 piec, sugerowałem się takim miejscem żeby na niego nie padał deszcz. Wymiary były podyktowane miejscem. A materiał naturalnością i cena.
Zaloguj się aby komentować