Wymyśliłem kolejną zupę.
Pomarańczowa Zupa (lub sos) z pasty Ajwar.
Składniki:
Filet z kurczaka
Przyprawy do kurczaka*
Ajwar z biedronki (cały słoik 350 g)
1 pęczek selera naciowego
3-4 ziemniaki
Śmietanka 18% lub 30%
Śmietana (1-2 łyżki)
Kostka rosołowa (1 lub 1/2)
kilka łyżeczek gęstego Keczupu lub koncentratu pomidorowego (ja użyłem reszty keczupu madero premium)
Oregano, Zioła Prowansalskie, Bazylia, Liść Laurowy, Ziele Angielskie
Papryka Słodka Wędzona
Sól, Pieprz
Maggi lub Jarzynka
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić ulubionymi* przyprawami. Usmażyć na patelnii, na razie odstawić na bok.
Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy przez kilka minut selera. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liść laurowy i ziemniaki.
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy cały słoik ajvaru i kilka łyżeczek koncentratu/keczupu. Mieszamy. Teraz pora na śmietankę i śmietanę:
Do śmietanki wlewamy kilka łyżek zupy żeby ją zahartować. Mieszamy i przelewamy do garnka. Podobnie hartujemy dwie łyżki zwykłej śmietany i dodajemy do zupy.
(Ja wziąłem cały kubek śmietanki 30%, ale jak będę robić znowu tę zupę to dam 18% i może niekoniecznie całą).
Teraz dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, kilka potrząśnięć maggi lub szczyptę jarzynki + szczyptę słodkiej papryki wędzonej (lub zwykłej) i mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Zupę zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy jakąś deskę/podkładkę i przenosimy na nią garnek. Blenderem robimy z zupy papkę, uważając by blender nie był zbyt płytko w czasie pracy (chyba że chcemy przemalowac firanki).
Po zmiksowaniu dodajemy kurczaka. Teraz możemy to zjeść jako zupę krem lub z makaronem jako sos.
Smak zupy mi osobiście przypominał barszcz ukraiński mojej mamy.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia #jedzenie #zupa
Na zdjęciu wygląda jak gówno, ale smakuje jeszcze lepiej.
e02def1c-7736-4f83-8166-c2020c14ff8d

Zaloguj się aby komentować