
Przedstawiona w środę wizja KE dla rolnictwa i żywności na najbliższe lata kładzie większy nacisk na konkurencyjność i bezpieczeństwo żywnościowe, zakłada też więcej zachęt dla rolników i dostosowanie norm importowych. Eksperci zwracają jednak uwagę na brak konkretów i ryzyko osłabienia wymogów środowiskowych.
Stworzenie wizji dla rolnictwa i żywności w pierwszych 100 dniach urzędowania nowej Komisji Europejskiej zapowiedziała w lipcu ubiegłego roku przewodnicząca KE Ursula von der Leyen przed głosowaniem w sprawie jej reelekcji.
Wizja opiera się na wynikach tzw. dialogu strategicznego o przyszłości rolnictwa w UE, który miał miejsce w ubiegłym roku. Uzgodniono ją także z Europejską Radą ds. Rolnictwa i Żywności.
Zaproponowana w środę (19 lutego) strategia ma na celu „zapewnienie długotrwałej konkurencyjności i zrównoważonego rozwoju unijnego sektora rolnego i spożywczego”, wyjaśnia KE. [...]
#uniaeuropejska #komisjaeuropejska #rolnictwo #srodowisko #zywnosc