Wiener Kaiserschmarrn


200 gramów mąki

30 g cukru

1 szczypta soli

4 jajka

300 ml mleka

40 g masła (na patelnię)

30 g rodzynek

1 szczypta cukru pudru do posypania


Aby uzyskać ten pyszny Kaiserschmarrn, najpierw wymieszaj w misce mąkę, cukier, sól i żółtko z mlekiem, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto.

W innej misce ubić białka na sztywną pianę, a następnie włóż do gęstego ciasta.

Na dużej, płaskiej patelni spienić masło, powoli wlać ciasto i piec z obu stron.

Następnie piec w rozgrzanym piekarniku przy umiarkowanym ogniu (gorące powietrze ok. 180 ° C) przez 10-12 minut, aż Kaiserschmarren będzie lekko złocisto-brązowy.

Następnie wyjmij formę z piekarnika i dwoma widelcami rozerwij gotowe ciasto na nieregularne kawałki.

Teraz dodaj rodzynki, dobrze wymieszaj i umieść patelnię w piekarniku, gdy jest jeszcze gorąca na około 1 minutę.

Ułóż naleśniki na talerzach, posyp cukrem i podawaj z dowolnym sosem kompotowym lub jabłkowym.

4e761945-9a78-4196-8f53-f67c2d1cb4a5

Komentarze (1)

sullaf

A gdzie jabłka w tym przepisie?

Zaloguj się aby komentować