Strudel jabłkowy z Liechtensteinu


© 2020 Amt für Gesundheit des Fürstentums Liechtenstein


dla 4 osób


200 g mąki orkiszowej


1 1/2 łyzki oliwy z oliwek alba


1 jajko


1 szczypta soli


trochę letniej wody


ok 3 łyżki


600 g jabłek Boskoop (Piekna z Boskoop ) ewentualnie inne kwaśne jakbłka jak Antonówka lub Kronselka


1 łyżeczka soku z cytryny


3 łyżki migdałów


1 łyżka rodzynek


2 łyżki cukru


1 szczypta cynamonu


5 dl mleka


1 laska wanilii


1 łyżka cukru


1 łyżeczka skrobi kukurydzianej


1 świeże jajko


sposób:


W misce wymieszaj mąkę i sól.Dobrze wymieszaj jajko, olej, wodę i sól dodaj i zagnieć na gładkie ciasto posyp odrobinią mąki.Dopóki już się nie przyklejać


jeśli bedzie się kleić dodadaj wiecej mąki Ciasto odstawić na około 1/2 godziny w temperaturze pokojowej.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce Rösti,Natychmiast skrop sokiem z cytryny.


Wymieszać z cukrem, migdałami, rodzynkami i cynamonem.


Rozwałkować ciasto jak najcieńsze wartwy dać odrobinę mąki i ułożyć na posypanej mąką ściereczce,Ciasto posmarować olejem Alba, na wierzch rozprowadzić nadzienie, pozostawiając dookoła ok. 2 cm obwódkę, zawinąć po bokach i zwinąć.Umieścić strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z pokrywą skierowaną w dół, posmarować olejem Alba.


Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni


Do sosu waniliowego: Pokrój waniliowy strąk wzdłuż, dodaj go do mleka i doprowadź do wrzenia, stale mieszając.


Dobrze ubij jajko z cukrem i skrobią kukurydzianą.


Wyjąć mleko z pieca i wlej mieszankę jajeczną, stale mieszając trzepaczką Zmniejszyć temperaturę i ponownie zagotować, stale mieszając przez około 1 minutę.


Wyjmij laskę wanilii. Podawaj razem ciepły sosem waniliowy i strudel jabłkowy.

41148cbc-acb5-4ff9-b5e9-56fec8fbfca5

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować