Spacerując po wiosennym lesie, pośród połaci pierwiosnków i zawilców gajowych możemy dostrzec jednego z piękniejszych przedstawicieli królestwa grzybów.
Mowa oczywiście o czarce austriackiej (Sarcoscypha austriaca).
Ten niewielki grzyb - od 1 do 8 cm średnicy - posiada charakterystyczny, miseczkowaty kształt przypominający czarkę do picia herbaty.
Czarki mają głęboki czerwony kolor "wnętrza miski" i jaśniejszą, kremową zewnętrzną stronę oraz prawie niewidoczny trzon.
Możemy je spotkać w okresie późnej zimy, na przedwiośniu i wiosną. Występują w miejscach podmokłych, próchniczych, na ciepłych stanowiskach, w towarzystwie olszy, wierzby i klonu. Owocniki występują pojedynczo lub w grupach.
Do 2014r. czarki austriackie były wpisane na listę gatunków chronionych, obecnie można legalnie je zbierać.
A jakie czarka ma walory smakowe?
Niewielkie Najlepiej zjeść ją na surowo, wtedy przypomina rzodkiewkę w smaku.
Czarka austriacka ma swoją siostrę - czarkę szkarłatną. Oba te gatunki są identyczne, mają te same właściwości oraz występują o tej samej porze roku. Żeby je rozróżnić, potrzebny jest mikroskop.
Legenda głosi, że grzyby te służą leśnym elfom za naczynia do picia, stąd angielska nazwa grzybka - Scarlet elf cup.
fot. Frans Ozinga - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sarcoscypha_austriaca_(Krulhaarkelkzwam)_De_Twigen.JPG
#las #grzyby #ciekawostkigrzybowe #natura
82b9e21a-1e16-4984-a9ad-f09226539d64
CzosnkowySmok

@Slavica nigdy nie widziałem tego grzyba i nie próbował bym go jeść

Zaloguj się aby komentować