Sery bez mleka krowy, prosto z roślinnych wytłoczyn

Sery bez mleka krowy, prosto z roślinnych wytłoczyn

Dzienniknaukowy
Czy możliwa jest produkcja serów bez udziału mleka krowiego, bezpośrednio z wytłoczyn roślin oleistych (makuchów)? Okazuje się, że tak. Naukowcy z ZUT stworzyli roślinne alternatywy słynnych francuskich serów, np. Camemberta czy Roqueforta, które smakują i pachną niemal jak oryginały, są w pełni plant-based, charakteryzują się wysoką zawartością białka i bogactwem cennych substancji bioaktywnych: witamin, przeciwutleniaczy, związków o charakterze przeciwzapalnym i obniżającym poziom cholesterolu we krwi.

Komentarze (3)

Unix

Jednak wolę prawdziwy ser, ale taki od krowy, twaróg, zsiadłe mleko, prawdziwy żółty ser jak był kiedyś. Dziadkowie żyli na tym i dożyli 90+, mleko, mięso, drób, warzywa i owoce, żadne kombinowanie i zdrowi jak koń. A dzisiaj? Dzisiaj się kombinuję, próbuję przeskoczyć naturę żywieniową ludzi, spada wiek życia i wciska się na ster, no tak, bo kiedyś ludzie mieli wakacje nie mając telefonów, samochodów, komputerów, musieli sporo ręcznie i sami robić, ale to dzisiaj jest mega problem życiowy i obciążenia xD.

Wiktor1975

@Unix Jeśli nie będzie cię stać na ser z mleka krowiego albo na mięso z zabitej krowy to nie będziesz marudził tylko wpierniczał rośliny tak jak inni, bez szkodzenia środowisku. A już na pewno nasze dzieci i wnuki, jeśli w ogóle będą miały farta się urodzić.

Zaloguj się aby komentować