Salami włoskie z czarną letnią truflą Salumificio Fratelli Beretta S.p.A - recenzja kulinarna
Salami wyprodukowane we Włoszech z dodatkiem czarnej letniej trufli - tuber aestivum vittadini
Każdy kto lubi jeść wie że dobre salami jest warte swojej wagi w złocie. Wie też że dobre salami można łatwo odróżnić od słabego po samym wyglądzie. Ale o tym w innym wpisie może wkleję filmik gdzie jest to wytłumaczone.
Biedronka wbrew pozorom ma w ofercie wiele dobrych jakościowo wędlin. Większość ale nie wszystkie dostępna w ofercie tematycznej czyli albo jako specjały z danego kraju albo z czarną etykietą.
Recenzja:
To salami jest bardzo dobre - koniec
Salami ewidentnie dojrzewające - choć nie jest to wspomniane. Mięso delikatne ale grbo zmielone, wyczuwalne kawałki, tłuszcz równomiernie rozprowadzony, dobrze odseparowany od mięsa śnieżnobiały czyli taki jak powinno być! Bardzo smaczne, delikatnie doprawione aby przyprawy nie dominowały nad niewielką ilości trufli. Broni się w smaku/jakości nawet bez dodatku trufli, nie tak dobre ale porównywalne jakościowo z Salame Toscano czy Salame Milano dostępnym podczas tygodnia włoskiego. Dodatek trufli jest bardzo symboliczny ale wyczuwalny. Podbija smak i bardo mi smakuje - polecam
Mimo wszystko i tak uważam że najlepszym salami dostępnym w biedronce jest Salami Finocchiona IGP Gustobello
Kosztuje chyba 12zł za 80g nie pamiętam wywaliłem paragon ale kupiłem przecenione na 10zł
smak 8/10
uwzględniając cenę 9,5/10
#recenzje #recenzjakulinarna #biedronka #jedzenie #beretta




