Ryby stają się coraz bardziej toksyczne. Badacze z USA ostrzegają przed PFAS

hejto.pl

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Environmental Working Group wykazało, że ryby zasiedlające rzeki i jeziora na terenie Stanów Zjednoczonych są narażone na kontakt z ogromną ilością zanieczyszczeń. Według naukowców, spożycie zaledwie jednej porcji ryb słodkowodnych rocznie może być równe miesięcznemu piciu wody zawierającej tzw. „wieczne chemikalia”, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.


Poziom zanieczyszczenia środowiska spowodowany działalnością człowieka stale rośnie. Coraz więcej jest w nim odpadów różnego rodzaju, których szybkie usunięcie jest niemożliwe. Dużym problemem są związki chemiczne nazywane PFAS. To związki per- i polifluoroalkilowe, które rozprzestrzeniają się w atmosferze na całym świecie, w wyniku czego można je znaleźć w wodzie deszczowej i śniegu nawet w najbardziej odległych miejscach na Ziemi.


Rodzina ta obejmuje tysiące syntetycznych związków chemicznych o szerokim zastosowaniu. Związki te są używane m.in. w powłokach nieprzywierających patelni, piance przeciwpożarowej czy odzieży wodoodpornej. Nazywane są „wiecznymi”, bo utrzymują się w środowisku przez długie lata. A to dlatego, że zawierają wiązania węgiel-fluor, które są jednymi z najsilniejszych w chemii organicznej.


Z nowych badań naukowców z Environmental Working Group (EWG) wynika, że spożywanie ryb słodkowodnych nie jest już dobre dla zdrowia, przynajmniej tych złowionych na terenie Stanów Zjednoczonych. Wszystko przez zanieczyszczenie rzek i zbiorników wodnych wspomnianymi „wiecznymi chemikaliami”, które są wchłaniane przez organizmy wodne. - Ludzie, którzy spożywają ryby słodkowodne, zwłaszcza ci, którzy regularnie łowią i jedzą ryby, są narażeni na alarmujący poziom PFAS w swoich organizmach – powiedział dr David Andrews EWG i jeden z głównych autorów badania. - Dorastając co tydzień chodziłem na ryby i je jadłem. Ale teraz, kiedy widzę ryby, myślę tylko o zanieczyszczeniu PFAS - dodał.


Opis i rezultaty badań ukazały się na łamach pisma „Environmental Research” (DOI: 10.1016/j.envres.2022.115165).


Pełny artykuł na dzienniknaukowy.pl

hejto.pl

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować